Resepi Tart Keju Blueberry
By GSJ
Bahan Tart Keju Blueberry :
Bahan Pastri Tart Keju Blueberry :
- 125 gm mentega- sederhana lembut
- 60 gm gula aising
- 250 gm tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanilla
- 1 sudu teh air sejuk
Bahan inti keju :
- 250 gm krim keju
- 25 gm mentega
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
Hiasan Tart :
Cara Memasak Tart Keju Blueberry :
Pastri Tart :
- Campur tepung dan gula aising di dalam mangkuk.
- Campurkan mentega dan gaul ramas hingga menjadi 'crumb' kasar.
- Masukkan esen vanilla, kuning telur dan air sejuk.
- Uli hingga menjadi doh lembut.
- Rehatkan selama 15 minit.
- Canai dan terap ke dalam acuan yang telah dilenser dengan mentega
- Bakar dalam ketuhar bersuhu 180° Celsius selama 10 - 20 minit atau setengah masak (menurut rasa).
- Bila siap, keluarkan daripada acuan dan sejukkan seketika.
Untuk membuat intinya:
- Pukul krim keju , mentega dan gula hingga kembang dan lembut.
- Masukkan telur dan pukul hingga sebati dengan kelajuan sederhana.
- Masukkan ke dalam 'piping bag' dan paipkan ke dalam pastri yang telah dimasak tadi.
- Paipkan jem bluberi di atas adunan keju.
- Bakar selama 15 minit pada suhu 180° Celsius.
>
Post a Comment for "Resepi Tart Keju Blueberry"