Resepi Bubur Kacang Hijau
Bahan Bubur Kacang Hijau:
- 3 cawan kacang hijau
- 1,5 keping gula melaka
- 1,5 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan
- 2 cawan air
- 2 cawan santan (kalau guna kotak : 1 kotal kecil sudah cukup)
- Garam
- sedikit sagu yang telah direndam dan kemudian ditoskan
Cara Memasak Bubur Kacang Hijau:
- Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau wangi kacang hijau.
- Kemudian tutup api dan masukkan air dan rebus sampai empuk.
- Masukkan daun pandan, gula melaka dan gula pasir, kacau sebati, biarkan mendidih seketika.
- Kemudian masukkan sedikit sagu yang telah direndam.
- Biarkan mendidih dan apabila nampak sagu cantik kembang, baru masukkan santan dan garam, kacau sebati.
- Apabila santan mula mendidih dalam 2-3 minit, boleh tutup api sebab jika dimasak lama, santan akan pecah minyak, api juga sederhana perlahan yerk bila santan dimasukkan tadi.
- Rasakan manisnya, jika ok boleh tutup api.
selamat mencuba
Post a Comment for "Resepi Bubur Kacang Hijau"