Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Bubur Kacang Hijau

Bahan Bubur Kacang Hijau:


  • 3 cawan kacang hijau
  • 1,5 keping gula melaka
  • 1,5 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • 2 cawan air
  • 2 cawan santan (kalau guna kotak : 1 kotal kecil sudah cukup)
  • Garam
  • sedikit sagu yang telah direndam dan kemudian ditoskan


Cara Memasak Bubur Kacang Hijau:

  1. Goreng kacang hijau tanpa minyak hingga naik bau wangi kacang hijau.
  2. Kemudian tutup api dan masukkan air dan rebus sampai empuk.
  3. Masukkan daun pandan, gula melaka dan gula pasir, kacau sebati, biarkan mendidih seketika.
  4. Kemudian masukkan sedikit sagu yang telah direndam.
  5. Biarkan mendidih dan apabila nampak sagu cantik kembang, baru masukkan santan dan garam, kacau sebati.
  6. Apabila santan mula mendidih dalam 2-3 minit, boleh tutup api sebab jika dimasak lama, santan akan pecah minyak, api juga sederhana perlahan yerk bila santan dimasukkan tadi.
  7. Rasakan manisnya, jika ok boleh tutup api.

selamat mencuba

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Bubur Kacang Hijau"