1,450 pelajar di Labuan terima sumbangan komputer riba

LABUAN: Seramai 1,450 pelajar di Labuan akan menerima komputer riba di bawah program 1Malaysia tahun ini.

Ahli Parlimen Labuan, Datuk Yussof Mahal, berkata komputer riba sumbangan kerajaan kepada pelajar yang layak itu mencerminkan keikhlasan kerajaan dan keseriusannya dalam memastikan pelajar-pelajar celik komputer.
"Bukan itu saja, kami dalam kerajaan juga ingin memastikan pelajar yang tidak mampu untuk memiliki komputer peribadi, memperolehi akses kepada maklumat berkaitan sekolah, menerusi internet," katanya selepas menyampaikan komputer riba kepada pelajar di sini, hari ini.
Sejumlah 450 pelajar dari 27 sekolah menerima komputer riba 1Malaysia hari ini, manakala selebihnya akan mendapat komputer riba mereka sebelum hujung tahun.

Yussof seterusnya mengingatkan pelajar supaya tidak menyalahguna kumputer riba itu, dengan menjualnya untuk mendapat untung cepat, dan jika didapati mereka hendak menjualnya, komputer itu akan ditarik balik.

Beliau mencadangkan pihak berkuasa sekolah supaya memantau degan rapi penggunaan komputer riba itu, yang diagihkan di seluruh negara dibawah Rancangan Jalur Lebar Nasional, bagi meningkatkan keupayaan infrastruktur jalur lebar dan membawa internet kepada semua.

"Guru perlu memastikan pelajar menggunakan komputer riba mereka dengan bijak, dan mereka perlu membuat pemeriksaan setiap tiga bulan bagi memastikan ia tidak disalah guna," katanya.
Yussof berkata, kerajaan sudah mengenal pasti tiga kampung di Labuan yang akan dijadikan kampung-WiFi sepenuhnya, dan ia dijangka dapat dilaksanakan sebelum hujung tahun ini.

Menurutnya, ia terdiri daripada Kampung Layangan, Kampung Lajau dan sebuah lagi yang masih belum ditetapkan, yang masih dikaji untuk memastikan ia benar-benar memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan. - BERNAMA

1/6/2011

1 comment:

  1. Aslmkm.

    1st, maaf ya kerana sudah berlipat hari baru Kak G dapat berkunjung.
    TQ kerana follow, & Kak G sudah follow kembali.
    Mudah2an, segalanya dapat dimanafaatkan dengan baik.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Blog List

Surely silence can sometimes be the most eloquent reply.