Bajet 2014: Fasa kedua HSBB pacu penggunaan Internet

KUALA LUMPUR 26 Okt. - Syarikat teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) menyambut baik pengumuman tentang fasa kedua jalur lebar berkelajuan tinggi (HSBB) dalam Bajet 2014, sambil berkata ini akan memacu penggunaan Internet dan meningkatkan produktiviti.

Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) berkata, inisiatif ini merupakan rangsangan besar bagi Digital Malaysia dan akan bertindak sebagai pemangkin yang sangat penting untuk memacu negara ke arah ekonomi digital.

"Semakin ramai orang dan semakin banyak perniagaan menggunakan Internet, semakin cepat kita, sebagai sebuah negara, boleh melonjakkan pengeluaran, kecekapan dan akhirnya menambah baik kualiti hidup warga kita," kata Ketua Pegawai Eksekutif MDeC, Datuk Badlisham Ghazali, dalam satu kenyataan.

Beliau berkata Bajet 2014 merupakan belanjawan holistik bagi semua, yang akan merapatkan jurang digital antara kawasan bandar dan luar bandar.

Dalam satu kenyataan berasingan, Cisco Malaysia berkata penyediaan HSBB adalah asas bagi peningkatan produktiviti, kecekapan dan kelebihan daya saing bagi perniagaan, malah juga bagi agensi-agensi kerajaan apabila berhubungan dengan rakyat.

"Prasarana HSBB Malaysia dan tumpuan kepada langkah meningkatkan kemudahan mengakses di Sabah, Sarawak dan kawasan pedalaman bakal menjadi langkah penting untuk membawa perniagaan tradisi melangkah ke masa hadapan apabila mereka menambah penawaran perkhidmatan dan pasaran mereka," kata Naib Presiden Cisco bagi ASEAN, Irving Tan.

CA Technologies berkata pembangunan HSBB bukan sahaja membuka peluang bagi orang di kawasan-kawasan wilayah untuk mengambil bahagian dengan lebih baik dalam ekonomi digital, malah akan mendorong penambahbaikan komunikasi, pilihan yang lebih luas melalui e-dagang, peluang-peluang pekerjaan yang lebih besar, dan penjimatan dari segi masa dan wang.

"Kami yakin Bajet 2014 akan mempercepat daya saingan Malaysia di peringkat serantau dan global," kata Naib Presiden CA Technologies bagi Asia Selatan, Victor Cheng, dalam satu kenyataan.

Semalam, Datuk Seri Najib Tun Razak, yang juga Menteri Kewangan, mengumumkan dalam Bajet 2014 bahawa kerajaan akan melaksanakan fasa kedua itu bersama sektor swasta melibatkan pelaburan sebanyak RM1.8 bilion yang akan memberi manfaat kepada 2.4 juta isi rumah di seluruh negara. - BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Ekonomi/20131026/ek_05/Bajet-2014-Fasa-kedua-HSBB-pacu-penggunaan-Internet#ixzz2iokNQ9JQ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Blog List

Surely silence can sometimes be the most eloquent reply.