Fahami GST, elakkan salah faham

KUALA LUMPUR: Dalam tempoh kira-kira lima bulan sebelum pelaksanaan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST), struktur percukaian yang lebih cekap dan telus itu perlu difahami mendalam untuk mengelakkan salah faham.
Hasil kutipan tinggi akan dapat disalurkan semula kepada rakyat dari segi peningkatan manfaat sosio ekonomi.
Tetapi pihak yang tidak bertanggungjawab membuat andaian tidak tepat bahawa GST akan membebankan dan menaikkan harga barangan dan perkhidmatan serta meningkatkan kos hidup.
Sebaliknya, berdasarkan 944 barang dalam kumpulan barangan bagi GST, 56 peratus mungkin turun harga, 38 dijangka naik dan enam peratus tidak berubah.
Oleh itu, adalah salah untuk mengatakan bahawa semua barang dan perkhidmatan akan meningkat. Kerajaan juga telus dalam menyenaraikan kuantiti barangan yang akan mencatat kenaikan atau penurunan harga atau kekal tidak berubah.
Lebih 160 negara sudah melaksanakan GST, cukai tambah nilai atau cukai penggunaan, dengan ekonomi utama seperti Australia, New Zealand dan Singapura menjana peningkatan hasil ketara dan menyalurkannya semula kepada rakyat.
Tambahan pulan, kadar GST 6 peratus di Malaysia mulai 1 April 2015 adalah yang terendah di ASEAN.
GST yang menggantikan cukai jualan semasa sebanyak lima dan 10 peratus berdasarkan kepada jenis cukai barang dan perkhidmatan pada enam peratus, sudah mengambil kira kepentingan kumpulan berpendapatan rendah.
Barangan makanan asas seperti beras, tepung, roti dan susu bayi tidak dikenakan cukai, manakala pengangkutan awam seperti kereta api, bas, teksi dan pengangkutan air juga dikecualikan.
Sebagai sistem cukai yang progresif, kerajaan dijangka mengutip lebih banyak hasil menerusi GST berbanding sistem Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) berikutan kecekapan dan ketelusan dalam sistem GST.
Hasil cukai tambahan boleh disumbangkan kepada pembangunan prasarana, pengangkutan, kesihatan dan keselamatan sosial.
Diunjurkan dengan sistem GST yang tanpa cukai tersembunyi seperti dalam cukai jualan sekarang, kerajaan boleh mengutip hasil cukai tambahan sebanyak RM5.6 bilion.
GST dijangka meningkatkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) sebanyak anggaran 0.3 peratus, menaikkan eksport sebanyak 0.5 peratus, ditambah dengan pengurangan birokrasi dan kos perniagaan. - BERNAMA

1 comment:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Popular Posts

Blog List

Surely silence can sometimes be the most eloquent reply.