Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Masak Merah Sedap

Resepi Ayam Masak Merah

Bahan Ayam Masak Merah :

  • 1 ekor ayam - digaul dengan garam-kunyit dan digoreng separuh masak
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 6 sudu makan cili kering kisar
  • 2 sudu makan sos cili
  • 1 cawan santan pekat
  • 1 hingga 2 cawan air - ikut banyak mana kuah yang dikehendaki
  • 3 biji tomato - dibelah 4
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa

Bahan Kisar Halus:

  • 6 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia

Bahan Hiris Nipis:

  • 3 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 2 inci halia


Cara Membuat Ayam Masak Merah :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan hiris nipis hingga layu dan wangi.
  2. Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
  3. Masukkan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
  4. Masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Gaul rata dan biarkan seketika.
  5. Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kacau rata.
  6. Masukkan santan. Kacau rata.
  7. Masukkan buah tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masak hingga pecah minyak dan kuah pekat seperti yang dikehendaki.
  8. Tutup api dan hidangkan.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Merah Sedap"