Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resipi Apam Kampung Gula Merah Lembut Sedap


Bahan Apam Kampung Gula Merah

Bahan Bahagian A


  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan ( masak dan sejukkan, tapiskan) 

Bahan Bahagian B



  • 11 gram yis mauripan 
  • 1/2 cawan air suam 
  • 1 sudu kecil gula halus 

Bahan Bahagian C 

  •  4 cawan tepung gandum 
  •  Garam secukup rasa

Cara Memasak Apam Kampung Gula Merah



  1. Masak bahan bahagian A hingga gula larut, tapiskan dan sejukkan. 
  2. Dalam bekas lain, bancuh bahan bahagian B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  3. Satukan bahan bahagian C ke dalam mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yang telah sejuk tadi.
  4. Kacau guna whisk je hingga sebati, Gaul sebati dan masukkan bahan bahagian B tadi. 
  5. Gaulkan, setelah sebati tutup dan biarkan perap selama 1 jam. 
  6. Lenserkan loyang 10 x 10 x 3 inchi dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan selama 10 minit. 
  7. Kukus adunan selama 40 minit 
  8. Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau tajam dengan cara seperti gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat. 
  9. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yang di gaul dengan sedikit garam. 
 **Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi ke dlm acuan. Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resipi Apam Kampung Gula Merah Lembut Sedap"