Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

```html

Resipi Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu: Gerenti Meleleh!

Terbayang nasi wangi yang lembut, ayam yang juicy dan beraroma, disiram pula dengan sos cili padu yang pedas, masam, manis… Adoi, meleleh air liur! Jom kita masak Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu yang pasti memukau selera seisi keluarga.

Ramai yang mengeluh susah nak dapatkan rasa Nasi Ayam Thai yang autentik macam kat restoran. Ada yang cakap sos cili dia tak cukup ‘kick’, ayamnya kering, nasinya pula tak wangi. Nak cari bahan-bahan tertentu pun kadang-kadang payah. Tapi jangan risau, resipi Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu ini direka khas untuk anda yang inginkan rasa yang sama, tetapi dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara masakan yang ringkas.

Saya sendiri pun pernah beberapa kali gagal sebelum jumpa resipi Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu yang betul-betul ‘kena’ dengan tekak saya. Dulu, saya ingat nak buat sos cili yang sedap tu susah sangat. Macam-macam resipi saya cuba, tapi semuanya tak sama macam yang saya rasa kat kedai Thai. Ada yang terlalu masam, ada yang tak cukup pedas, ada pula yang terlebih manis. Nasib baiklah, lepas berbulan-bulan mencuba dan mengubah suai, saya akhirnya berjaya cipta sos cili padu yang betul-betul perfect! Begitu juga dengan ayamnya, saya dulu selalu terlebih masak sampai kering dan tak sedap. Sekarang, saya dah tahu rahsia nak pastikan ayam sentiasa juicy dan lembut. Resipi nasi ayam ni pun sama, saya dah adjust supaya nasinya wangi, lembut, dan tak terlalu lembik. Saya pernah cuba guna beras basmathi, tapi rasanya tak berapa sesuai. Akhirnya, saya pilih beras jasmine sebab aromanya lebih wangi dan teksturnya lebih lembut. Yang paling penting, resipi ni mudah sangat! Tak perlu nak jadi chef profesional pun untuk hasilkan Nasi Ayam Thai yang sedap giler. Saya dah kongsikan resipi ni dengan ramai kawan-kawan, dan semua pun puji kata sedap! Jadi, saya yakin anda pun pasti berjaya buat Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu yang lebih sedap dari kedai!

Bahan-Bahan Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

Bahan-Bahan Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

Bahan-bahan Nasi:

      1. 2 cawan beras jasmine - Pilih beras jasmine yang berkualiti untuk aroma yang wangi.

      1. 2 ½ cawan air atau stok ayam - Stok ayam akan menambahkan rasa umami pada nasi.

      1. 2 ulas bawang putih, ditumbuk - Memberi aroma yang menyelerakan.

      1. 1 inci halia, dihiris - Menambah rasa pedas yang halus dan membantu menghangatkan badan.

      1. 1 sudu besar minyak masak - Untuk menumis bawang putih dan halia.

      1. 1 helai daun pandan, disimpul - Menambah aroma yang unik.

      1. ½ sudu teh garam - Untuk perasa.

Bahan-bahan Ayam:

      1. 1 ekor ayam (potong ikut suka) - Boleh gunakan ayam kampung atau ayam daging.

      1. 2 sudu besar kicap cair - Memberi warna dan rasa masin.

      1. 1 sudu besar sos tiram - Menambah rasa umami.

      1. 1 sudu teh serbuk lada sulah - Untuk perasa pedas.

      1. 1 inci halia, ditumbuk - Menambah aroma dan membantu menghilangkan bau hanyir ayam.

      1. 2 ulas bawang putih, ditumbuk - Memberi aroma yang menyelerakan.

      1. Air secukupnya - Untuk merebus ayam.

Bahan-bahan Sos Cili Padu:

      1. 10 biji cili padi (ikut kepedasan) - Boleh kurangkan atau tambahkan mengikut citarasa.

      1. 3 ulas bawang putih - Memberi aroma yang kuat.

      1. 2 sudu besar cuka makan - Memberi rasa masam yang menyegarkan.

      1. 2 sudu besar gula - Mengimbangi rasa masam dan pedas.

      1. 2 sudu besar sos ikan - Memberi rasa masin dan umami.

      1. 1 biji limau nipis, ambil jusnya - Menambah rasa masam dan aroma yang segar.

      1. Sedikit air - Untuk melarutkan gula.

Langkah-Langkah Memasak Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

Langkah-Langkah Memasak Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

      1. Nasi: Tumis bawang putih dan halia dengan minyak masak hingga naik bau. Masukkan beras, daun pandan dan garam. Kacau sebati.

      1. Pindahkan beras ke dalam periuk nasi. Tambahkan air atau stok ayam. Masak seperti biasa.

      1. Ayam: Gaulkan ayam dengan kicap cair, sos tiram, serbuk lada sulah, halia dan bawang putih yang ditumbuk. Perap selama sekurang-kurangnya 30 minit.

      1. Rebus ayam yang diperap sehingga masak. Angkat dan sejukkan.

      1. Setelah ayam sejuk, goreng sekejap atau bakar dalam oven untuk mendapatkan kulit yang rangup. Boleh juga dipotong dan dihiris tanpa digoreng.

      1. Sos Cili Padu: Kisar cili padi, bawang putih, cuka makan, gula, sos ikan dan jus limau nipis sehingga halus. Tambahkan sedikit air jika perlu.

      1. Potong ayam dan hidangkan bersama nasi, sos cili, timun dan daun ketumbar sebagai hiasan.

Tips Penyajian Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

Tips Penyajian Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu

      1. Hidangkan dengan sup kosong untuk melengkapkan hidangan.

      1. Tambahkan telur rebus sebagai pelengkap.

      1. Untuk variasi, cuba tambahkan sayur-sayuran seperti sawi atau taugeh.

      1. Jika suka pedas, tambahkan lebih cili padi dalam sos cili.

      1. Minum bersama air teh ais atau air limau untuk menghilangkan dahaga.

```

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Nasi Ayam Thai dengan Sos Cili Padu"