Resepi Nasi Beriani Azie Kitchen
Hello Sobat Mai! Mari Kita Coba Resepi Nasi Beriani Azie Kitchen
Nasi beriani merupakan salah satu masakan yang sangat popular di Malaysia. Kebanyakan orang suka mencari nasi beriani yang sedap dan lazat. Oleh itu, Azie Kitchen ingin berkongsi resepi nasi beriani yang sangat sedap dengan pembaca setia kami.
Untuk membuat nasi beriani yang sedap, anda perlu mempunyai bahan-bahan yang diperlukan seperti daging, rempah ratus, bawang besar, bawang putih, halia, cili kering, serai, daun pandan, dan minyak masak.
Bahan-Bahan yang Diperlukan
- 1 kg daging
- 3 helai daun pandan
- 2 batang serai
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 10 biji cili kering
- 1 sudu besar rempah ratus
- Minyak masak secukupnya
- Air secukupnya
- Garam secukupnya
Setelah anda mempunyai semua bahan-bahan yang diperlukan, anda boleh memulakan proses memasak.
Cara Memasak
1. Pertama sekali, rendam daging dengan air dan garam selama 30 minit.
2. Selepas itu, kukus daging selama 30 minit atau sehingga empuk.
3. Tumis bawang putih, bawang besar, halia, dan serai sehingga naik bau.
4. Kemudian, masukkan cili kering dan rempah ratus. Tumis sehingga naik bau.
5. Setelah itu, masukkan daging yang telah dikukus tadi dan kacau rata.
6. Masukkan air secukupnya dan biarkan mendidih.
7. Kemudian, masukkan daun pandan dan garam secukupnya.
8. Masak hingga daging empuk dan kuah pekat.
9. Sementara itu, basuh beras dan masukkan ke dalam periuk nasi.
10. Masukkan air secukupnya dan masukkan sedikit garam.
11. Kemudian, masukkan kuah beriani yang telah disediakan tadi ke dalam periuk nasi.
12. Kacau rata dan biarkan nasi masak sehingga empuk.
13. Setelah nasi masak, biarkan sejuk sebentar sebelum dihidang bersama daging beriani.
Kesimpulan
Itulah resepi nasi beriani sedap dari Azie Kitchen. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah untuk keluarga anda. Pasti keluarga anda akan suka dengan resepi nasi beriani yang sedap ini.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Nasi Beriani Azie Kitchen"