Resepi Sambal Totok Jawa yang Pedas & Menyelerakan
Bahan-Bahan Sambal Totok Jawa
Segenggam ikan bilis – digoreng garing
10-15 biji cili padi kampung
3 biji cili merah – potong sebelum digoreng
1 biji bawang merah – dihiris
3 ulas bawang putih – dihiris
1 inci belacan
Minyak untuk menggoreng
Garam & sedikit gula (ikut rasa)
Limau kasturi (ikut suka)
Cara-Cara Penyediaan
Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan toskan.
Dalam minyak yang sama, goreng bawang merah, bawang putih, dan belacan sebentar hingga wangi. Angkat dan toskan.
Seterusnya, goreng cili padi dan cili merah. Tutup kuali semasa menggoreng untuk elak cili meletup!
Tumbuk semua bahan (bawang, belacan, cili) hingga lumat.
Masukkan ikan bilis goreng dan tumbuk kasar-kasar sahaja (jangan halus sangat).
Perahkan limau kasturi secukup rasa untuk tambah kesegaran.
Siap! Boleh hidangkan sejuk atau segar.
Tips Tambahan
✅ Lebih sedap jika dimakan dengan nasi panas, lontong, atau pulut.
✅ Nak lebih wangi? Boleh tambah sedikit bawang goreng di atas.
✅ Kalau tak suka terlalu pedas, kurangkan cili padi atau ganti dengan cili merah lebih banyak.
Sambal Totok Jawa ini memang simple tapi power! Jom try buat dan kongsi dengan keluarga. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Sambal Totok Jawa yang Pedas & Menyelerakan"