Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Shell Out Sheila Rusly

 Resepi Shell Out Sheila Rusly Source: bing.com

Makanan Laut yang Menggugat Selera

Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan membicarakan tentang makanan laut yang paling enak dan menggugah selera yaitu Shell Out. Siapa yang tidak suka makanan laut? Pasti semua orang menyukainya. Nah, kali ini kita akan membahas Resepi Shell Out Sheila Rusly yang terkenal dengan rasa dan kelezatannya.

Bahan-bahan yang Diperlukan

  • 500 gram udang
  • 500 gram kerang
  • 500 gram ketam
  • 500 gram kepah
  • 1/2 biji kelapa
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 ulas bawang merah
  • 5 batang serai
  • 2 inci halia
  • 10 biji cili kering
  • 10 biji lada hitam
  • 1/2 cawan minyak masak
  • Garam secukup rasa
  • Air secukupnya

Cara Memasak

Pertama-tama, bersihkan semua bahan seperti udang, kerang, ketam dan kepah hingga bersih. Kemudian, rebus bahan-bahan tersebut dalam air mendidih selama 5 minit.

Setelah itu, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah, serai, halia, cili kering dan lada hitam sehingga wangi.

Kemudian, masukkan kelapa parut dan kacau sehingga kelapa menjadi keperangan.

Selepas itu, masukkan bahan yang telah direbus dan aduk sehingga semua bahan tercampur rata dengan bumbu.

Setelah itu, tambahkan sedikit air dan biarkan masakan mendidih selama 10 minit dengan api kecil.

Akhir sekali, taburkan sedikit garam untuk menambahkan rasa dan hidangkan Shell Out Sheila Rusly dengan nasi panas.

Kesimpulan

Itulah Resepi Shell Out Sheila Rusly yang sangat mudah dan enak untuk dicuba di rumah. Kekayaan rasa dari makanan laut ini pasti akan membuat kita ketagihan untuk mencobanya. Selamat mencoba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Shell Out Sheila Rusly"