Skip to content
Resepi Ayam Masak Merah Sedap
By GSJ
Resepi Ayam Masak Merah
Bahan Ayam Masak Merah :
- 1 ekor ayam - digaul dengan garam-kunyit dan digoreng separuh masak
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 kuntum bunga lawang
- 6 sudu makan cili kering kisar
- 2 sudu makan sos cili
- 1 cawan santan pekat
- 1 hingga 2 cawan air - ikut banyak mana kuah yang dikehendaki
- 3 biji tomato - dibelah 4
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
Bahan Kisar Halus:
- 6 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 1 1/2 inci halia
Bahan Hiris Nipis:
- 3 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
Cara Membuat Ayam Masak Merah :
- Panaskan minyak dalam kuali. Tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan bahan hiris nipis hingga layu dan wangi.
- Masukkan bahan kisar dan cili kering kisar. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan sos cili. Tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam yang digoreng separuh masak tadi. Gaul rata dan biarkan seketika.
- Masukkan air mengikut banyak mana kuah yang dikehendaki. Kacau rata.
- Masukkan santan. Kacau rata.
- Masukkan buah tomato, garam dan gula. Kacau rata. Masak hingga pecah minyak dan kuah pekat seperti yang dikehendaki.
- Tutup api dan hidangkan.
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Merah Sedap"