Skip to content
Resepi Ayam Goreng Ketumbar Jintan
By GSJ
Bahan - bahan Ayam Goreng Ketumbar Jintan :
- 1 kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
- 2 sudu besar biji ketumbar
- 1 sudu teh jintan halus
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk).
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia
- 2 sudu besar gula halus
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk menggoreng
Cara penyediaan Ayam Goreng Ketumbar Jintan
- Potongan ayam di bersihkan dan di buburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan.
- Semua bahan2 rempah biji bijian, bawang putih, halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen).
- Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus serbuk dan rempah yang di tumbuk.
- Di peram di peti sejuk selama sekurangnya 1 jam atau lebih, lagi lama lagi baik.
- Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng.
- Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli
- Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing
Post a Comment for "Resepi Ayam Goreng Ketumbar Jintan"