Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Goreng Ketumbar Jintan


Bahan - bahan Ayam Goreng Ketumbar Jintan :

  • 1 kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
  • 2 sudu besar biji ketumbar
  • 1 sudu teh jintan halus
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk).
  • 3 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 sudu besar gula halus
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara penyediaan  Ayam Goreng Ketumbar Jintan

  1. Potongan ayam di bersihkan dan di buburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan.
  2. Semua bahan2 rempah biji bijian, bawang putih, halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen).
  3. Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus serbuk dan rempah yang di tumbuk.
  4. Di peram di peti sejuk selama sekurangnya 1 jam atau lebih, lagi lama lagi baik.
  5. Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng.
  6. Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli
  7. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing

Post a Comment for "Resepi Ayam Goreng Ketumbar Jintan"