Resepi Nasi Ayam Dengan Sambal Paling Sedap
Resepi Nasi Ayam Sedap
Bahan Ayam :
- Bersihkan ayam, kemudian keringkan dengan cara lapkan ayam dengan kain bersih.
- Kemudian letakkan garam secukup rasa, serbuk rempah rampai, gaul sebati.
- Masukkan madu, sukatan madu agak-agak sebati semua ayam tu kena madu.
- Peram semalaman baru bakar dgn suhu 200'c, api atas bawah selama 1 jam.
Cara Masak Sambal Merah Nasi Ayam :
- Kisar cili merah/cili padi jika suka pedas berapi, sedikit bawang merah, seulas bawang putih dan sedikit halia.
- Tuang dalam periuk, masukkan juga sedikit sos cili dan sedikit jus lemon.
- Masukkan sedikit garam dan gula untuk dapatkan rasa seimbang.
- Masukan sedikit sup yang dimasak untuk nasi ayam tadi.
- Masak hingga sambal nampak pekat.
Cara Masak Sambal Hitam Nasi Ayam :
- Kisar sedikit bawang merah, bawang putih, halia dan sedikit taucu manis.
- Tuang ke dalam periuk, tambah sedikit sup dan masak hingga mendidih.
- Letakkan sedikit kicap lemak manis dan sedikit sos tiram.
- Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung agak-agak sos nampak pekat sikit sukatannya.
- Biarkan seketika, rasa jika ok.
- Siap dihidang kan.
Bahan Nasi Sedap :
- Basuh beras Basmathi, kemudian rendam dalam 15 minit.
- Kemudian angkat dan toskan.
- Kisar bawang merah dan bawang putih tanpa air
- Letakkan sedikit minyak semasa kisar
- Tuang ke dalam periuk.
- Masukkan juga daun pandan dan halia yang diketuk, sedikit marjerin dan sedikit minyak.
- Bila dah wangi, masukkan beras yang ditos tadi.
- Kacau hingga beras nampak kering.
- Baru masukkan sup yang direneh dengan tulang ayam tadi, sup ini juga diletakkan pd sambal hitam dan merah.
- Letakkan garam secukup rasa.
- Masak hingga nasi masak macam biasa.
Selamat Mencuba
Post a Comment for "Resepi Nasi Ayam Dengan Sambal Paling Sedap"