Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Nasi Ayam Dengan Sambal Paling Sedap

Resepi Nasi Ayam Sedap

Bahan Ayam :

  • Bersihkan ayam, kemudian keringkan dengan cara lapkan ayam dengan kain bersih.
  • Kemudian letakkan garam secukup rasa, serbuk rempah rampai, gaul sebati.
  • Masukkan madu, sukatan madu agak-agak sebati semua ayam tu kena madu.
  • Peram semalaman baru bakar dgn suhu 200'c, api atas bawah selama 1 jam.


Cara Masak Sambal Merah Nasi Ayam : 

  • Kisar cili merah/cili padi jika suka pedas berapi, sedikit bawang merah, seulas bawang putih dan sedikit halia.
  • Tuang dalam periuk, masukkan juga sedikit sos cili dan sedikit jus lemon.
  • Masukkan sedikit garam dan gula untuk dapatkan rasa seimbang.
  • Masukan sedikit sup yang dimasak untuk nasi ayam tadi.
  • Masak hingga sambal nampak pekat. 

Cara Masak Sambal Hitam Nasi Ayam :

  • Kisar sedikit bawang merah, bawang putih, halia dan sedikit taucu manis.
  • Tuang ke dalam periuk, tambah sedikit sup dan masak hingga mendidih.
  • Letakkan sedikit kicap lemak manis dan sedikit sos tiram.
  • Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung agak-agak sos nampak pekat sikit sukatannya.
  • Biarkan seketika, rasa jika ok.
  • Siap dihidang kan.

Bahan Nasi Sedap :


  • Basuh beras Basmathi, kemudian rendam dalam 15 minit.
  • Kemudian angkat dan toskan.
  • Kisar bawang merah dan bawang putih tanpa air
  • Letakkan sedikit minyak semasa kisar
  • Tuang ke dalam periuk.
  • Masukkan juga daun pandan dan halia yang diketuk, sedikit marjerin dan sedikit minyak.
  • Bila dah wangi, masukkan beras yang ditos tadi.
  • Kacau hingga beras nampak kering.
  • Baru masukkan sup yang direneh dengan tulang ayam tadi, sup ini juga diletakkan pd sambal hitam dan merah.
  • Letakkan garam secukup rasa.
  • Masak hingga nasi masak macam biasa.
Selamat Mencuba

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Nasi Ayam Dengan Sambal Paling Sedap"