Skip to content
Resepi Ayam Masak Bali yang Ringkas dan Sedap
By GSJ
Bahan Ayam Masak Bali:
- 1/2 ekor ayam saiz sederhana, potong ikut suka, cuci bersih dan toskan
- 1 camca teh penuh kunyit serbuk
- 3/4 camca teh garam(*disatukan, gaul rata dan perap sekejap)
- 6 batang serai, diketuk
- 4 pelepah daun kari
- 1 camca besar kicap lemak manis JALEN
- 1/3 cawan cili kisar
- 1 camca besar rata gula (atau secukup rasa)
- Garam secukup rasa
- 1/2 cawan air
Bahan Kisar Halus:
- 4 biji bawang besar
- 8 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1/2 inci belacan
Cara Memasak Ayam Masak Bali:
- Satukan ayam, kunyit dan garam, perap sekejap
- Goreng ayam tadi hingga hingga masak, tapi jangan sampai garing, cuma embal2 saja
- Che mat goreng dengan api sederhana dan tutup kuali, goreng dalam 15 minit sambil dibalik2kan, kemudian angkat dan toskan.
- Dalam kuali yang sama, cedok keluar minyak dan tinggalkan kurang lebih 1/4 cawan minyak.
- Tumis serai hingga harum, masukkan daun kari dan masak sekejap.
- Tambah bahan2 kisar halus dan cili kisar. Kacau rata, masak hingga garing dan naik minyak.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Tambah ayam, gaul rata dan tuang air.
- Masak hingga pekat. Kacau sekali sekala.
- Akhir sekali masukkan kicap lemak manis, gaul rata dan masak sekejap.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api.
- Hidangkan bersama nasi panas dan lauk lain, Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Bali yang Ringkas dan Sedap"