Skip to content
Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung Sedap
By GSJ
Resepi Tempoyak Ikan Kembung
Bahan Tempoyak Ikan Kembung:
- 6 ekor ikan kembung
- 2 cawan tempoyak
- 4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
- Secekak daun kesum
- Garam
Bahan Tumbuk
- 1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
- Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
- 1 inci kunyit hidup
Cara Memasak Tempoyak Ikan Kembung
- Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
- Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
- Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
- Masukkan garam. Gaul rata.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Post a Comment for "Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung Sedap"