Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung Sedap


Resepi Tempoyak Ikan Kembung

Bahan Tempoyak Ikan Kembung:

  • 6 ekor ikan kembung
  • 2 cawan tempoyak
  • 4 - 5 cawan air - ikut kepekatan yang dikehendaki
  • Secekak daun kesum
  • Garam

Bahan Tumbuk

  • 1 biji cili merah - untuk bagi kuah nampak merah
  • Segenggam cili api merah - nak pedas, boleh tambah cili api
  • 1 inci kunyit hidup

Cara Memasak Tempoyak Ikan Kembung

  1. Tumbuk bahan tumbuk. Masukkan tempoyak ke dalam lesung. Tumbuk supaya bahan tergaul rata.
  2. Masukkan ikan, bahan tumbuk, air ke dalam periuk. Masak menggunakan api yang perlahan sehingga gulai mereneh dan menggelegak.
  3. Masukkan daun kesum. Masak dalam 2 hingga 3 minit.
  4. Masukkan garam. Gaul rata. 
  5. Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.



Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Masak Tempoyak Ikan Kembung Sedap"