Resepi Fish Ball: Mudah & Sedap
Bahan-bahan
- 500g ikan tenggiri, cincang halus
- 1 biji bawang besar, cincang halus
- 1 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 batang daun bawang, dicincang halus
- 1 sudu teh serbuk lada hitam
- 1 sudu teh garam
- 1 sudu teh gula
- 1 biji telur
- 2 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung kentang
- 2 sudu besar air es
Cara-cara
1. Campurkan ikan tenggiri, bawang besar, bawang putih, daun bawang, serbuk lada hitam, garam, dan gula dalam mangkuk besar.
2. Gaulkan telur, tepung jagung, dan tepung kentang dalam mangkuk kecil. Masukkan ke dalam campuran ikan.
3. Tuangkan air es sedikit demi sedikit sambil menguli adunan sehingga ia menjadi lembut dan berkilat.
4. Ambil sebahagian daripada adunan dan bulatkan menjadi bola ikan.
5. Rebus air dalam periuk dan masukkan fish ball ke dalam air yang mendidih.
6. Biarkan fish ball rebus selama 5 minit atau sehingga masak.
7. Angkat fish ball dan toskan.
8. Sedia untuk dihidangkan dengan sos cili atau sos lada hitam.
Tips
- Pastikan ikan yang digunakan segar dan bebas dari tulang.
- Uli adunan dengan sedikit air es untuk mendapatkan kelembutan yang optimum.
- Rebus fish ball dalam air yang mendidih agar ia masak dengan sempurna.
- Untuk menghasilkan fish ball yang lebih gebu, boleh tambahkan sedikit baking powder pada adunan.
Kesimpulan
Resepi fish ball ini sangat mudah dan sedap untuk disediakan sebagai hidangan ketika bersantai di rumah. Anda boleh mencuba resepi ini dan menyajikan fish ball dengan sos cili atau sos lada hitam. Pastikan ikan yang digunakan segar dan ikut tips yang diberikan untuk menghasilkan fish ball yang gebu dan lembut. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Fish Ball: Mudah & Sedap"