Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Cup Cake yang Sedap dan Mudah

Resepi Cup Cake Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum, Sobat Mai!

Cup cake adalah salah satu jenis kuih yang sangat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Selain mudah untuk dibuat, cup cake juga boleh dimakan pada bila-bila masa dan sesuai untuk dihidangkan pada pelbagai majlis atau acara. Oleh itu, dalam artikel kali ini, saya akan kongsikan resepi cup cake yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah.

Bahan-bahan:

  • 200 gram tepung gandum
  • 150 gram gula kastor
  • 3 biji telur
  • 100 gram mentega
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 sudu teh soda bikarbonat
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 sudu teh ekstrak vanila
  • Pewarna makanan (optional)
  • Cara-cara:

    1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah Celsius.

    2. Ayakkan tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat bersama-sama dalam satu mangkuk.

    3. Pukul mentega dan gula kastor hingga kembang dan gebu.

    4. Masukkan telur satu persatu sambil dikacau rata.

    5. Masukkan campuran tepung dan susu secara bergantian dalam adunan dan kacau rata.

    6. Tambahkan ekstrak vanila dan pewarna makanan (jika menggunakan) dan kacau rata.

    7. Letakkan adunan dalam mangkuk cup cake yang telah dibersihkan dan diisi 3/4 saiz penuh.

    8. Bakar dalam oven selama 15-20 minit atau sehingga kekuningan dan matang.

    Cara Hiasan:

    1. Pukul whipped cream hingga kembang dan gebu.

    2. Letakkan whipped cream pada atas cup cake dan hias dengan buah-buahan segar atau coklat leleh.

    Kesimpulan

    Itulah resepi cup cake yang sedap dan mudah untuk anda cuba di rumah. Jangan lupa untuk mengikut jumlah ramuan yang disarankan dan memastikan suhu oven betul. Selamat mencuba!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Cup Cake yang Sedap dan Mudah"