Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Karipap yang Sedap dan Mudah

Resepi Karipap Yang Sedap Dan MudahSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Sobat Mai, karipap merupakan salah satu hidangan kegemaran di Malaysia. Karipap yang enak dan sedap pasti akan menjadi pilihan untuk hidangan di waktu petang atau sebagai makanan ringan ketika bersantai dengan keluarga. Oleh itu, pada kali ini, kami akan kongsikan dengan Sobat Mai tentang resepi karipap yang mudah dan pastinya sedap.

Bahan-bahan yang Diperlukan

Sebelum memulakan penghasilan karipap, pastikan Sobat Mai mempunyai bahan-bahan yang diperlukan terlebih dahulu. Antara bahan-bahan yang diperlukan adalah seperti berikut:
  • 500gm tepung gandum
  • 200gm mentega
  • 1 sudu teh garam
  • 1 biji telur
  • 2 sudu besar susu pekat manis
  • 3 sudu besar air
  • 250gm kentang
  • 1 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 sudu teh serbuk kunyit
  • 1 sudu teh serbuk ketumbar
  • 1 sudu besar serbuk kari
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng

Cara-Cara untuk Membuat Adunan Karipap

1. Tumis bawang besar dan bawang putih yang telah dihiris halus hingga naik bau.2. Kemudian, masukkan serbuk kunyit, serbuk ketumbar, serbuk kari dan garam secukup rasa ke dalam kuali dan gaulkan sehingga sebati.3. Setelah itu, masukkan kentang yang telah dipotong kecil-kecil dan gaulkan adunan hingga kentang empuk dan sebati dengan rempah.4. Biarkan adunan kentang dan rempah tersebut sejuk terlebih dahulu.5. Sambil menunggu adunan sejuk, dalam bekas yang lain, masukkan tepung gandum, mentega, garam, telur, susu pekat manis dan air ke dalam bekas dan uli hingga sebati.6. Apabila adunan kentang dan rempah telah sejuk, masukkan ke dalam adunan tepung dan uli sehingga sebati.7. Setelah sebati, bulatkan adunan dan tekan hingga nipis.8. Kemudian, potong adunan bulat tersebut menjadi 4 bahagian.9. Ambil sebahagian adunan, letakkan isi sardine atau daging seperti yang dikehendaki dan lipat adunan tersebut membentuk segi tiga dan tekan bahagian tepi adunan supaya tidak terbuka semasa digoreng.10. Setelah itu, panaskan minyak dalam kuali dan goreng karipap hingga kuning keemasan.

Kesimpulan

Itulah resepi karipap yang mudah dan sedap. Sobat Mai boleh mencuba resepi ini di rumah dan nikmati bersama keluarga di waktu petang. Pastikan untuk menghidangkan karipap yang panas dengan secawan teh untuk menikmati keenakan hidangan ini.

Selamat mencuba dan jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Karipap yang Sedap dan Mudah"