Source: bing.comPendahuluan
Hello Sobat Mai! Kali ini saya akan berbicara tentang resepi pavlova. Pavlova adalah sejenis kek meringue yang sangat popular di Australia dan New Zealand. Pavlova sering disajikan semasa majlis-majlis atau acara-acara istimewa seperti hari jadi atau perayaan.
Bahan-Bahan
Untuk membuat pavlova, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
- 6 biji telur putih
- 1 dan 1/2 cawan gula kastor
- 1 sudu teh cuka putih
- 1 sudu teh ekstrak vanilla
- 2 sudu teh tepung jagung
- 1 cawan krim segar
- Buah-buahan segar seperti strawberi atau kiwi untuk hiasan
Cara-Cara
Berikut adalah cara-cara untuk membuat pavlova:
- Preheatkan oven kepada suhu 150 darjah Celsius.
- Sapukan loyang dengan sedikit minyak masak dan taburkan dengan tepung jagung.
- Pukul telur putih dengan mixer elektrik sehingga menjadi kental dan berbuih.
- Tambahkan gula kastor satu sudu-sudu sedikit pada satu masa sambil terus memukul telur putih.
- Tambahkan cuka putih dan ekstrak vanilla dan terus pukul sehingga gula benar-benar larut dan campuran menjadi kental dan berkilat.
- Taburkan tepung jagung dan kacau perlahan-lahan sehingga sebati.
- Letakkan campuran telur putih ke dalam loyang dan bentuk menjadi bentuk yang diingini.
- Bakar dalam oven selama 1 jam atau sehingga pavlova menjadi keras di luar tetapi lembut di dalam.
- Biarkan pavlova sejuk sepenuhnya sebelum menyajikannya.
- Sebelum dihidangkan, kocoklah krim segar dan hiasilah pavlova dengan buah-buahan segar.
Kesimpulan
Sekarang anda tahu cara membuat pavlova yang enak dan mudah. Pavlova adalah pilihan yang sempurna untuk majlis-majlis atau acara-acara istimewa, dan pasti akan menjadi tumpuan perhatian di atas meja anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan beritahu kami bagaimana hasilnya! Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Pavlova"