Bahan Apam Kampung Gula Merah
Bahan Bahagian A
- 1/2 cawan gula merah
- 1/2 cawan gula pasir
- 2 cawan air
- 2 helai daun pandan ( masak dan sejukkan, tapiskan)
Bahan Bahagian B
- 11 gram yis mauripan
- 1/2 cawan air suam
- 1 sudu kecil gula halus
Bahan Bahagian C
- 4 cawan tepung gandum
- Garam secukup rasa
Cara Memasak Apam Kampung Gula Merah
- Masak bahan bahagian A hingga gula larut, tapiskan dan sejukkan.
- Dalam bekas lain, bancuh bahan bahagian B dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
- Satukan bahan bahagian C ke dalam mangkuk besar dan masukkan sekali air gula yang telah sejuk tadi.
- Kacau guna whisk je hingga sebati, Gaul sebati dan masukkan bahan bahagian B tadi.
- Gaulkan, setelah sebati tutup dan biarkan perap selama 1 jam.
- Lenserkan loyang 10 x 10 x 3 inchi dengan sedikit minyak dan tuangkan adunan ke dalam loyang dan biarkan selama 10 minit.
- Kukus adunan selama 40 minit
- Biarkan kuih betul-betul sejuk barulah di potong dengan menggunakan pisau tajam dengan cara seperti gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
- Sedap di makan bersama kelapa parut putih yang di gaul dengan sedikit garam.
**Saya guna acuan kecil, saya sapukan minyak sekeliling acuan dan tuangkan 3/4 adunan apam yg di perap sejam tadi ke dlm acuan.
Biar sebentar dlm 5 minit dan kukus selama 20
Post a Comment for "Resipi Apam Kampung Gula Merah Lembut Sedap"