Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Ayam Masak Kicap Mayonis Paling Sedap

resepi sedap ayam masak kicak mayonis

Bahan Ayam Masak Kicap Mayonis Sedap

  • 1 ekor ayam dipotong kecil
  • 1 ulas bawang merah besar
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1 inci halia
  • 1 kulit kayu manis
  • 5 biji cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 bunga lawang
  • 8 biji lada hitam (diketuk biar pecah sikit jangan tumbuk lumat)
  • 3 keping lada kering
  • 6 sudu besar kicap manis 
  • 1 sudu besar mayonis
  • Serbuk lada sulah ajishio
  • Garam

Cara Memasak Ayam Masak Kicap Mayonis

  1. Ayam digoreng dulu sampai keemasan. pakai api besar dan minyak yang banyak.tujuan menggoreng untuk garingkan kulit dan bahagian luar ayam dan menyingkirkan air dalam ayam yang boleh sebabkan ayam masak kicap anda berbau tak best.
  2. Tumbuk dalam lesung sampai lumat semua bawang besar, bawang putih dan halia.
  3. Panaskan minyak dalam 5 sudu besar dalam periuk.
  4. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga, lada hitam dan lada kering, tumis sampai naik bau.
  5. Masukkan bahan yang dah ditumbuk/kisar tadi, tumis sampai garing.
  6. Masukkan ayam yang dah di goreng.
  7. Tambah kicap
  8. Masukkan air sampai tenggelam semua ayam/level ayam. ( banyak sangat air hancur ayam nanti )
  9. Buka api sederhana dan renehkan, kalau api kuat memanga air cepat kering tapi kuah tak meresap dalam ayam. Kalau masak api perlahan kicap akan meresap sampai tulang.
  10. Bila mendidih, masukkan mayonis.
  11. Keringkan kuah sampai jadi pekat, kalau tak mayonis tadi akan nampak berketul-ketul.
  12. Tambah lada sulah ajishio dan garam secukup rasa.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Kicap Mayonis Paling Sedap"