Ayam digoreng dulu sampai keemasan. pakai api besar dan minyak yang banyak.tujuan menggoreng untuk garingkan kulit dan bahagian luar ayam dan menyingkirkan air dalam ayam yang boleh sebabkan ayam masak kicap anda berbau tak best.
Tumbuk dalam lesung sampai lumat semua bawang besar, bawang putih dan halia.
Panaskan minyak dalam 5 sudu besar dalam periuk.
Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih, buah pelaga, lada hitam dan lada kering, tumis sampai naik bau.
Masukkan bahan yang dah ditumbuk/kisar tadi, tumis sampai garing.
Masukkan ayam yang dah di goreng.
Tambah kicap
Masukkan air sampai tenggelam semua ayam/level ayam. ( banyak sangat air hancur ayam nanti )
Buka api sederhana dan renehkan, kalau api kuat memanga air cepat kering tapi kuah tak meresap dalam ayam. Kalau masak api perlahan kicap akan meresap sampai tulang.
Bila mendidih, masukkan mayonis.
Keringkan kuah sampai jadi pekat, kalau tak mayonis tadi akan nampak berketul-ketul.
Tambah lada sulah ajishio dan garam secukup rasa.
Resepi Mudah dan Sedap
Share
Post a Comment
for "Resepi Ayam Masak Kicap Mayonis Paling Sedap"
Post a Comment for "Resepi Ayam Masak Kicap Mayonis Paling Sedap"