Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan yang Sedap


Rendang ayam negeri Sembilan adalah salah satu masakan tradisional yang sangat popular di Malaysia. Rendang ayam ini mempunyai rasa yang pedas, pekat dan lemak santan yang lazat. Bagi yang ingin mencuba masakan tradisional yang sedap ini, di bawah adalah resepi yang mudah untuk diikuti.

Bahan-Bahan

  • 1/2 ekor ayam - dipotong-potong
  • 2 cawan air
  • 2 sudu makan kerisik
  • 2 cawan santan pekat
  • 2 keping asam gelugor
  • 2 helai daun kunyit - buang tulang tengahnya dan hiris halus
  • Garam

Bahan Kisar:

  • Segenggam cili padi - kalau nak lebih pedas boleh tambah cili api
  • 5 biji cili kering
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas

Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan

Cara-caranya:

  1. Gaul ayam dan bahan kisar di dalam kuali. Masak hingga kering sedikit.
  2. Masukkan air. Masak hingga mendidih.
  3. Masukkan santan pekat dan asam gelugor. Masak hingga mendidih.
  4. Masukkan kerisik, garam dan sedikit serbuk perasa. Masak hingga kuahnya kering dan berminyak.
  5. Hidangkan.

Kesimpulan

Dengan resep yang sederhana ini, Anda dapat menikmati hidangan rendang ayam Negeri Sembilan yang lezat di rumah. Pastikan Anda mengikuti langkah-langkah dengan benar dan menggunakan bahan-bahan yang segar untuk hasil terbaik. Selamat mencoba!


Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Rendang Ayam Negeri Sembilan yang Sedap"