Resepi Daging Harimau Menangis
Bahan-bahan:
- 500gm daging lembu- 3 ulas bawang putih- 5 biji cili kering- 1 sudu kecil serbuk kunyit- 1 sudu besar kicap pekat- 1 sudu besar sos tiram- 2 sudu besar minyak masak- Air secukupnyaHello Sobat Mai, di sini saya akan kongsikan resepi daging harimau menangis yang pasti sedap dan boleh memuaskan selera anda. Jangan risau jika anda tidak suka pedas, kerana kepedasan boleh disesuaikan mengikut selera. Mari kita mulakan!
Cara-Cara:
1. Potong daging lembu yang telah dibersihkan menjadi kecil-kecil dan rendam dalam air sejuk selama 30 minit.2. Tumbuk bawang putih dan cili kering hingga lumat.3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan tumbuk tadi sehingga wangi.4. Masukkan daging dan serbuk kunyit, kacau sebati dan biarkan seketika.5. Tambahkan kicap pekat dan sos tiram, kacau rata dan biarkan masak sehingga daging empuk.6. Jika perlu, tambahkan air sedikit demi sedikit untuk memastikan daging tidak kering dan garing.7. Biarkan masak sehingga kuah pekat dan daging empuk hingga mengeluarkan air mata seperti harimau menangis.Cara Hidang:
- Sedia dimakan dengan nasi panas.Resepi daging harimau menangis ini sangat mudah dan cepat untuk disediakan. Ianya juga boleh dimasak dalam pelbagai acara seperti majlis makan malam atau kenduri-kenduri. Maka, jangan lepaskan peluang untuk mencuba!
Kesimpulan:
Resepi daging harimau menangis ini adalah sesuai untuk anda yang suka dengan hidangan yang pedas dan masam-masam manis. Pastinya memuaskan selera anda dan keluarga. Jangan lupa untuk mencuba dan berkongsi resepi ini dengan rakan-rakan anda. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Daging Harimau Menangis"