Resepi Donut Yang Gebu dan Lembut
Donut ni sangat lembut gebu dan tak berminyak. Memang tak secukup sebiji bila dah start makan. Terima kasih pada Isma Maisara FB untuk perkongsian resepi donut yang mabeles ni. Berikut adalah resepi yang kami kongsikan.
Bahan-Bahan:
- 250 gm tepung gandum
- 1 1/2 sudu kecil yis segera
- 2 biji kuning telur
- 50 gm gula
- 2 sudu besar water roux
- 50 - 60 ml air dari peti sejuk
- 50 ml minyak masak
- Sedikit garam
Cara-Cara:
- Ayak tepung ke dalam sebuah mangkuk & campurkan yis, gaul rata.
- Masukkan gula, kuning telur dan water roux. Gaul rata.
- Kemudian masukkan minyak dan garam. Akhir sekali masukkan air sedikit demi sedikit. Uli hingga doh lembut. Tambahkan tepung sedikit kalau doh lembik.
- Uli hingga doh lembut, x melekat di tangan dan mangkuk.
- Rehatkan doh 30 minit hingga kembang atau naik sekali ganda.
- Setelah doh naik tumbuk2 doh, canai dan terap.
- Rehat doh 30 minit lagi. Kemudian bolehlah digoreng menggunakan minyak yang panas dengan api yang perlahan.
Water Roux:
1/4 cawan tepung gandum + 250ml air. Satukan bahan-bahan dan masak di atas dapur dengan api yang kecil hingga pekat. Kacau sentiasa agar tidak berketul. Sejukkan baru boleh digunakan. Boleh disimpan dalam peti ais tahan hingga 2-3 hari.
Jangan tunggu lagi, cuba resipi ini dan nikmati donut yang gebu dan lembut seperti yang diimpikan!
Post a Comment for "Resepi Donut Yang Gebu dan Lembut"