Source: bing.comAssalamualaikum Sobat Mai, Apa Khabar?
Sobat Mai, kali ini kita akan membahas resepi tart nenas yang pastinya jadi favorit keluarga. Tart nenas adalah sejenis kek yang mempunyai rasa manis dan masam pada saat yang sama. Tart ini sangat populer di Malaysia dan Indonesia. Dalam artikel ini kita akan membahas bagaimana cara membuat tart nenas yang lembut dan sedap.
Bahan-Bahan yang Diperlukan
Untuk membuat tart nenas yang nikmat ini, Sobat Mai memerlukan beberapa bahan-bahan berikut ini:- 200 gram mentega- 100 gram gula halus- 300 gram tepung gandum- 1 biji kuning telur- 1/4 sudu teh garam- 1/4 sudu teh baking powder- 1 tin nenas yang telah dikisar- 1/2 cawan gula pasir- 1/4 cawan air- 2 helai daun pandan
Cara Membuat Tart Nenas
1. Pertama-tama, campurkan mentega dan gula halus dalam sebuah mangkuk. Kacau bahan-bahan ini hingga rata.2. Selepas itu, masukkan kuning telur dan kacau hingga sebati.3. Kemudian, masukkan tepung gandum, garam dan baking powder ke dalam mangkuk. Kacau hingga adunan menjadi sebati.4. Ambil adunan dan letakkan di atas dulang. Ratakan adunan hingga setebal 1 cm. Lalu, bakar adunan dalam oven pada suhu 160 darjah Celsius selama 15 minit.5. Sementara itu, masukkan nenas yang telah dikisar, gula pasir, air dan daun pandan ke dalam kuali. Masak bahan-bahan ini dengan api sederhana hingga menjadi pekat.6. Setelah itu, keluarkan adunan dari oven dan letakkan isi nenas ke atas adunan.7. Bakar adunan sekali lagi dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 25 minit atau sehingga adunan menjadi keemasan.8. Setelah itu, keluarkan adunan dari oven dan biarkan ia sejuk selama 10 minit.9. Setelah adunan sejuk, potong tart menjadi beberapa bahagian dan hidangkan.
Kesimpulan
Tart nenas yang lembut dan sedap siap dihidangkan! Sobat Mai pasti akan jatuh cinta dengan kelembutan dan kepedasan tart nenas ini. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini dan berkongsi dengan rakan-rakan dan keluarga. Selamat mencuba!
Jumpa Lagi di Resepi Lain yang Menarik
Post a Comment for "Resepi Tart Nenas: Nikmati Kelembutan dan Kepedasan"