Resepi Bakso
Selamat datang Sobat Mai!
Apa khabar Sobat Mai? Dah makan belum? Kalau belum, jom kita kongsikan resepi bakso yang sangat sedap dan pastinya memuaskan perut anda. Bakso merupakan hidangan asli Indonesia yang semakin popular di Malaysia. Bakso biasanya dihidangkan dalam kuah kaldu dengan mie, taugeh, dan pelbagai jenis sayuran.
Untuk membuat bakso yang enak, anda memerlukan bahan-bahan berikut:
Pertama, campurkan semua bahan kecuali air untuk kaldu dalam satu mangkuk besar. Kemudian, adun hingga bahan-bahan tercampur rata. Selepas itu, bentukkan adunan menjadi bulatan-bulatan kecil yang seragam.
Setelah itu, rebus air dalam periuk dan masukkan bulatan-bulatan bakso ke dalam air yang sedang mendidih. Masak bakso selama 10 minit atau sehingga bakso terapung di atas air. Tiriskan bakso dan letakkan ke dalam mangkuk.
Untuk membuat kuah kaldu, anda perlu menggoreng bawang putih dalam minyak panas sehingga wangi. Kemudian, masukkan air dan masak hingga mendidih. Setelah itu, masukkan bakso yang telah dimasak tadi, taugeh, sayuran, dan mie. Masak selama 5 minit atau sehingga sayuran empuk.
Sedia untuk dihidangkan! Bakso yang enak dan sedap akan memuaskan selera anda. Anda juga boleh menambahkan pelbagai jenis sayuran seperti sawi dan bayam bagi menambahkan lagi nilai nutrisi hidangan anda.
Jangan lupa untuk mencuba resepi bakso ini di rumah. Kami pasti anda akan teruja dengan kelezatan hidangan ini.
Post a Comment for "Resepi Bakso"