Resepi Bihun Sup Ala Restoran Thai dan Sambal Kicap
Selamat Datang Sobat Mai!
Apa khabar Sobat Mai? Kali ini kita akan berbicara tentang resepi bihun sup ala restoran Thai yang pasti akan membuat perut Sobat Mai kenyang dan puas. Dalam resepi ini, kita juga akan menambahkan sambal kicap yang pedas dan sedap. Jadi, siapkan diri Sobat Mai dan mari kita mulakan!
Bahan-bahan:
Pastikan semua bahan-bahan di atas telah disediakan sebelum kita memulakan proses memasak.
Cara memasak:
1. Rendam cendawan kering dalam air panas selama 15 minit dan kemudian potong cendawan kecil-kecil.
2. Hiris bawang putih, bawang merah dan halia.
3. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang telah dihiris tadi sehingga naik bau.
4. Tambahkan serai yang sudah diketuk dan daun limau purut ke dalam kuali dan kacau sebati.
5. Masukkan air dan biarkan ia mendidih selama 10 minit.
6. Masukkan cendawan yang telah dipotong, garam, gula, sos tiram, sos ikan dan lada hitam ke dalam kuali.
7. Kacau rata dan biarkan ia mendidih selama 5 minit.
8. Masukkan telur yang telah dipukul ke dalam sup dan kacau perlahan-lahan sehingga telur masak.
9. Kemudian, masukkan bihun ke dalam sup dan kacau rata sehingga bihun empuk.
10. Potong lobak merah dan daun bawang kecil-kecil dan taburkan di atas sup.
11. Akhir sekali, letakkan sambal kicap di atas sup.
Sup bihun ala restoran Thai dan sambal kicap siap dinikmati!
Kesimpulan:
Terima kasih kerana membaca artikel resepi bihun sup ala restoran Thai dan sambal kicap ini, Sobat Mai. Saya harap resepi ini dapat membantu Sobat Mai untuk mencuba masakan yang baru dan sedap. Selamat mencuba!
Post a Comment for "Resepi Bihun Sup Ala Restoran Thai dan Sambal Kicap"