Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Sobat Mai pasti pernah mencuba kek batik kan? Kek yang terkenal dengan rasa coklat dan krim ini memang menjadi kegemaran ramai. Kalau belum pernah mencuba, jom kita cuba membuatnya sendiri di rumah. Resepi yang saya kongsikan ini sangat mudah dan pasti sedap.
Bahan-bahan yang Diperlukan:
- 300g biskut marie- 200g coklat masakan- 200g mentega- 200g gula- 2 biji telur- 1 sudu teh esen vanila- 1 cawan susu pekat
Cara-cara Membuat:
1. Tumbuk biskut marie hingga hancur halus2. Pecahkan coklat masakan dan potong mentega kecil-kecil3. Campurkan coklat dan mentega dalam mangkuk dan leburkan di atas api yang kecil hingga cair4. Setelah coklat dan mentega cair, masukkan gula dan kacau sehingga gula larut5. Masukkan telur dan esen vanila. Kacau rata6. Masukkan susu pekat dan kacau rata7. Masukkan biskut marie yang telah ditumbuk dan kacau rata8. Letakkan campuran ke dalam loyang berukuran 8x8 inci yang telah dialas dengan kertas minyak9. Padatkan campuran ke dalam loyang dan simpan dalam peti sejuk selama 2-3 jam10. Keluarkan dari peti sejuk dan potong kek batik mengikut saiz yang diinginkan
Tips untuk Kek Batik yang Sempurna
- Pastikan biskut marie dihancurkan dengan halus supaya kek batik tidak berketul-ketul- Gunakan coklat masakan yang berkualiti supaya kek batik menjadi sedap- Simpan kek batik dalam peti sejuk selama 2-3 jam supaya krim menjadi keras
Kesimpulan:
Resepi kek batik yang saya kongsikan ini sangat mudah dan pasti sedap. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi bersama keluarga dan sahabat. Jangan lupa untuk menyimpan kek batik dalam peti sejuk selama 2-3 jam untuk mendapat hasil yang sempurna.Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kek Batik yang Sedap dan Mudah"