Resepi Kuah Laksam Kelantan
Assalamualaikum Sobat Mai!
Selamat datang ke dalam artikel saya yang akan membawa anda merasai kelezatan masakan tradisional Kelantan iaitu kuah laksam. Kuah laksam merupakan hidangan yang terkenal sangat di negeri tersebut. Kuah ini amat sesuai dihidangkan bersama-sama dengan laksam, sejenis mi putih yang terbuat daripada tepung beras yang direbus dan dipotong-potong. Jom kita lihat bagaimana cara untuk membuat kuah laksam yang sedap ini.
Bahan-bahan:
- 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tepung ubi kayu
- 2 sudu besar serbuk kunyit
- 1 liter air
- 1/2 cawan kerisik
- 1/2 cawan santan pekat
- 1 sudu besar garam
- 1 batang serai, dimemarkan
- 2 helai daun pandan
- 1 inci halia, dipotong halus
- 5 biji cili kering, direndam dan dibuang airnya
- 5 biji bawang merah, diketuk
- 3 ulas bawang putih, diketuk
- 5 biji buah keras, diketuk
- 1/2 cawan air
- Gula merah secukup rasa
Cara-cara:
1. Campurkan tepung beras, tepung ubi kayu, serbuk kunyit dan sedikit air. Gaul rata dan biarkan seketika.
2. Rebus air dalam periuk besar bersama-sama dengan kerisik, santan pekat, garam, serai, halia dan daun pandan. Gaul rata dan biarkan mendidih.
3. Masukkan campuran tepung beras dan ubi kayu ke dalam air yang sedang mendidih tadi sambil dikacau perlahan-lahan. Kacau sehingga adunan menjadi kental dan tidak melekat pada periuk. Kemudian angkat dan ketepikan.
4. Tumbuk kasar cili kering, bawang merah, bawang putih dan buah keras. Kemudian tumis rempah tadi sehingga naik bau.
5. Masukkan air dan gula merah secukup rasa ke dalam rempah tadi. Biarkan mendidih sehingga kuah menjadi pekat.
6. Sedia untuk dihidangkan.
Kesimpulan
Tidak susah untuk menyediakan hidangan yang lazat ini. Kuah laksam Kelantan memang sangat sesuai dihidangkan pada waktu petang bersama-sama dengan mi putih yang lembut itu. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan nikmati kelezatan hidangan tradisional Kelantan.
Post a Comment for "Resepi Kuah Laksam Kelantan"