Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kuih Serabai yang Lembut dan Sedap

 Resepi Kuih Serabai Yang Lembut Dan Sedap Source: bing.com

Hai Sobat Mai!

Salam sejahtera, kali ini saya ingin berkongsi resepi kuih tradisional yang pasti membuatkan selera anda terbuka lebar. Kuih Serabai memang popular di kalangan masyarakat Malaysia kerana rasanya yang lembut dan sedap. Tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat kuih serabai yang lembut dan sedap.

Bahan-Bahan

  • 2 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung ubi kayu
  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan air
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 sudu teh garam
  • Daun pandan

Langkah-Langkah

1. Campurkan tepung beras, tepung ubi kayu, santan pekat, air, gula pasir dan garam dalam bekas yang besar.

2. Gaulkan semua bahan hingga sebati.

3. Tambahkan daun pandan dan biarkan adunan selama 3 jam.

4. Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak pada permukaannya.

5. Ambil satu senduk adunan dan tuangkan ke atas kuali.

6. Biarkan seketika sehingga bahagian atasnya kering dan permukaannya tidak melekat pada kuali.

7. Lipat kuih serabai dan letakkan di atas pinggan.

8. Ulangi langkah 5 hingga 7 sehingga semua adunan habis.

Tips

Untuk mendapatkan kuih serabai yang lembut dan sedap, pastikan bahagian atas kuih sudah kering sebelum dilipat.

Anda juga boleh menambahkan pewarna makanan untuk memberikan pelbagai warna pada kuih serabai.

Kesimpulan

Sekian resepi kuih serabai yang lembut dan sedap. Jangan lupa untuk mencuba sendiri di rumah dan kongsikan hasilnya dengan keluarga dan sahabat-sahabat terdekat. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kuih Serabai yang Lembut dan Sedap"