Resepi Lempeng yang Sedap dan Mudah
Mari Kita Buat Lempeng yang Sedap dan Lembut
Hello Sobat Mai, kita semua suka makan lempeng kan? Apalagi kalau lempeng yang sedap dan lembut. Hari ini, saya akan berbagi resepi lempeng yang mudah dan pastinya sedap. Bahan-bahannya juga mudah didapat di pasar atau supermarket terdekat.
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung gandum serbaguna
- 1 biji telur
- 1 cawan susu segar
- 1 sudu besar gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
- 1 sudu kecil baking powder
- 2 sudu besar minyak masak
Cara Membuat
Pertama-tama, campurkan tepung gandum, gula pasir, garam dan baking powder dalam satu mangkuk besar. Gaulkan kesemua bahan-bahan tersebut.
Kemudian, masukkan telur dan susu segar ke dalam campuran tepung tersebut. Kacau rata sehingga tidak ada gumpalan tepung dalam adunan tersebut.
Setelah itu, masukkan minyak masak ke dalam adunan dan kacau rata sekali lagi hingga semua bahan tercampur dengan baik.
Panaskan kuali dan sapukan sedikit minyak pada permukaan kuali. Tuangkan adunan lempeng ke dalam kuali dan biarkan ia merekah. Balikkan lempeng apabila permukaannya sudah berlubang-lubang dan permukaannya telah kering. Biarkan lempeng masak hingga permukaannya kuning keemasan.
Ulangi proses ini sehingga semua adunan lempeng habis digunakan.
Cara Menhidangkan
Letakkan lempeng di atas pinggan dan boleh dihidangkan dengan pelbagai jenis toping seperti butter, maple syrup, gula merah, serbuk koko, keju atau buah-buahan segar.
Kesimpulan
Jadi, itulah resepi lempeng yang mudah dan sedap. Anda boleh membuatnya sebagai sarapan ataupun sebagai camilan pada waktu petang. Semoga resepi ini bermanfaat bagi Sobat Mai yang ingin mencuba memasak lempeng sendiri di rumah.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Lempeng yang Sedap dan Mudah"