Resepi Daging Burger
Bahan-bahan:
- 500g daging cincang
- 1 biji bawang besar, dicincang
- 2 ulas bawang putih, dicincang
- 1 sudu teh garam
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1 biji telur
- 1/2 cawan tepung roti
- Keju, salad, sos cili dan roti burger
Hello Sobat Mai! Apa khabar? Hari ni saya nak kongsikan resepi daging burger yang sedap dan mudah untuk disediakan. Ini adalah resepi asas daging burger, dan anda boleh menambah pelbagai jenis sayur-sayuran atau sos kegemaran anda ke atas burger ini.
Cara-cara:
- Campurkan daging cincang, bawang besar, bawang putih, garam, lada hitam, telur dan tepung roti dalam satu mangkuk.
- Gaulkan semua bahan sehingga sebati.
- Bentuk daging cincang mengikut saiz burger yang diingini.
- Letakkan daging burger dalam penanak nasi atau kuali yang sudah dipanaskan.
- Masak burger selama 3-4 minit setiap sisi atau sehingga masak sepenuhnya. Anda boleh menambah keju di atas burger semasa memasaknya.
- Letakkan burger di atas roti burger, dan tambahkan salad dan sos kegemaran anda.
- Siap untuk dinikmati!
Anda boleh menambah pelbagai jenis sayur-sayuran seperti timun, daun salad, tomat, dan bawang merah ke atas burger ini. Jangan lupa untuk menambahkan sos kegemaran anda seperti sos cili, mayonis atau sos tomat untuk menambah rasa pada burger ini.
Resepi daging burger ini sangat mudah dan sesuai untuk disediakan pada waktu makan malam atau makan tengahari. Anda juga boleh membuat burger ini lebih sihat dengan menggunakan daging kalkun atau ayam cincang. Selamat mencuba!
Kesimpulan
Resepi daging burger adalah salah satu hidangan yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Ia mudah disediakan dan boleh diubahsuai mengikut selera. Anda boleh menambahkan pelbagai jenis sayur-sayuran dan sos kegemaran anda pada burger ini. Saya harap anda dapat mencuba resepi ini di rumah dan berkongsi kepada keluarga dan rakan-rakan anda.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Daging Burger"