Resepi Kari Ikan Tenggiri
Bahan-bahan:
- 500 gram ikan tenggiri (potong sesuai selera)
- 1 biji bawang besar (dihiris halus)
- 1 inci halia (diketuk halus)
- 3 ulas bawang putih (diketuk halus)
- 2 sudu besar serbuk kari
- 1 sudu teh jintan manis
- 1 sudu teh serbuk cili
- 1/2 cawan santan pekat
- 1/2 cawan air
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak
Hello Sobat Mai! Kali ini kita akan berbicara tentang resepi kari ikan tenggiri yang sedap dan mudah untuk disediakan. Ikan tenggiri merupakan pilihan yang terbaik untuk hidangan kari kerana ikan ini mempunyai daging yang lembut dan tidak mudah hancur ketika dimasak.
Cara-cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, halia dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk kari, jintan manis dan serbuk cili, kemudian kacau rata sehingga bahan-bahan tersebut sebati.
3. Masukkan air dan santan pekat ke dalam kuali dan kacau rata sehingga kesemuanya sebati dan kental.
4. Tambahkan ikan tenggiri yang telah dipotong ke dalam kuali dan kacau rata dengan kuah kari.
5. Biarkan ikan tenggiri masak selama 10 hingga 15 minit atau sehingga ikan empuk dan masak.
6. Tambahkan garam dan gula secukup rasa dan kacau rata sehingga kesemuanya sebati.
7. Sedia dihidangkan dengan nasi panas.
Resepi kari ikan tenggiri ini sangat sesuai untuk dihidangkan pada waktu makan tengahari atau malam. Ia juga boleh dihidangkan pada majlis-majlis kenduri dan perkahwinan. Hidangan ini pasti akan menjadi kegemaran anda dan keluarga anda.
Kesimpulan
Resepi kari ikan tenggiri adalah salah satu hidangan yang mudah dan sedap untuk disediakan. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan nikmati hidangan yang lezat bersama keluarga anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi makanan yang lain yang menarik di masa hadapan.
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kari Ikan Tenggiri"