Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Kurma Daging yang Sedap dan Mudah Dibuat

Resepi Kurma Daging Yang Sedap Dan Mudah DibuatSource: bing.com

Bahan-bahan:

  • 1/2 kg daging lembu, potong dadu kecil
  • 1 biji bawang besar, dicincang halus
  • 2 ulas bawang putih, dicincang halus
  • 1 inci halia, dicincang halus
  • 2 biji cili kering, dicincang halus
  • 1/2 sudu teh jintan manis
  • 1/2 sudu teh ketumbar
  • 1/2 sudu teh serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1 cawan susu pekat
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

Hello Sobat Mai! Hari ini saya ingin berkongsi resepi kurma daging yang sangat sedap dan mudah dibuat. Daging lembu yang empuk dan rempah yang kaya memberikan rasa yang lazat dan memuaskan. Mari kita mulakan!

Cara-cara:

  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang besar, bawang putih, halia dan cili kering hingga wangi.
  2. Tambahkan daging lembu dan kacau sebati.
  3. Masukkan jintan manis, ketumbar, kunyit dan lada hitam. Kacau rata.
  4. Tuangkan air dan susu pekat. Kacau dan biarkan mendidih.
  5. Tambahkan garam secukup rasa dan kacau sebati.
  6. Biarkan masakan itu menggelegak kecil selama 30-40 minit atau sehingga daging empuk.
  7. Sedia untuk dihidangkan dengan nasi panas.

Itulah resepi kurma daging yang sangat mudah dan sedap. Ia sesuai untuk hidangan makan malam bersama keluarga atau sahabat-sahabat terdekat. Cuba masak hari ini dan nikmati rasa yang lazat. Jangan lupa kongsi resepi ini dengan orang lain yang mungkin berminat!

Kesimpulan:

Resepi kurma daging yang sedap dan mudah dibuat ini pasti memuaskan selera anda. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati dan cara-cara yang mudah diikuti, anda pasti akan berjaya dalam membuatnya. Selamat mencuba!

Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Kurma Daging yang Sedap dan Mudah Dibuat"