Resepi Popia Bergedil
Bahan-Bahan:
- 1 paket popia kulit spring roll
- 1 biji kentang besar, kukus dan hancurkan
- 3 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 biji bawang besar, hiris halus
- 1 batang daun bawang, cincang halus
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- Garam dan lada hitam secukup rasa
- Aceite de oliva (minyak zaitun) untuk menggoreng
Hello Sobat Mai! Siapa yang tidak suka makanan ringan popia? Sekarang kita akan berbagi resepi popia bergedil yang sangat enak dan mudah dibuat! Popia bergedil adalah makanan ringan yang sangat populer di Malaysia dan pasti akan menjadi hidangan yang sempurna untuk segala jenis acara atau bahkan sebagai camilan di rumah.
Cara Membuat:
- Campurkan kentang yang sudah hancur dengan bawang putih, bawang besar, daun bawang, serbuk kunyit, garam, dan lada hitam. Aduk rata.
- Ambil selembar popia kulit dan letakkan satu sendok makan adonan kentang di tengahnya. Lipat kedua ujung popia dan gulung seperti nasi goreng. Lakukan hal yang sama dengan popia kulit yang lain hingga adonan kentang habis.
- Panaskan minyak zaitun dalam kuali dan goreng popia hingga berwarna keemasan. Angkat dan tiriskan minyak berlebihan.
- Sajikan popia bergedil dengan saus cili atau saus kacang.
Popia bergedil sangat cocok untuk dihidangkan bersama saus cili atau saus kacang. Anda juga bisa mencoba variasi lain dengan menambahkan ayam atau udang ke dalam adonan kentang. Popia bergedil juga dapat disimpan di dalam freezer dan digoreng lagi saat ingin dimakan.
Kesimpulan:
Resepi popia bergedil sangat mudah dan cepat dibuat. Hidangan ini cocok disajikan sebagai camilan di rumah atau sebagai hidangan pembuka dalam acara makan malam. Jangan lupa untuk mencoba resep popia bergedil ini di rumah dan rasakan sensasi kenikmatannya! Selamat mencoba Sobat Mai!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Popia Bergedil"