Resepi Popia Carbonara Che Nom
Bahan-bahan:
- Popia kulit spring roll (10 helai)
- 1/2 cawan krim pekat
- 1/2 cawan susu segar
- 2 ulas bawang putih (cincang halus)
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar tepung jagung
- Garam dan lada hitam
- 1/2 cawan keju parut
- 2 helai daun parsley (cincang halus)
Hello Sobat Mai! Apa khabar? Kali ini saya akan berikan resepi popia carbonara yang sedap dan mudah untuk dibuat. Popia carbonara ni agak unik sebab menggunakan kulit popia yang biasa digunakan untuk popia goreng tetapi diisi dengan isi carbonara yang lembut. Jadi, jangan lepaskan peluang untuk mencuba resepi yang menarik ni ya!
Cara-cara:
- Perap popia dalam air suam selama 5 minit.
- Untuk isi carbonara, panaskan mentega dalam kuali.
- Tambahkan bawang putih dan goreng sehingga wangi.
- Tambahkan krim pekat dan susu segar. Gaulkan sehingga kental.
- Tambahkan tepung jagung dan kacau sebati.
- Tambahkan garam dan lada hitam secukup rasa.
- Tambahkan keju parut dan parsley. Kacau sehingga keju meleleh.
- Perah popia dan letakkan isi carbonara di tengah-tengah.
- Lipat kedua-dua belah popia ke dalam untuk menutup isi.
- Goreng popia dalam minyak yang panas sehingga kuning keemasan.
- Tiriskan dan hidangkan.
Popia carbonara che nom siap disajikan! Popia ni sebenarnya sangat fleksibel sebab boleh diisi dengan pelbagai jenis isi mengikut citarasa masing-masing. Jadi, jangan ragu-ragu untuk mencuba kombinasi isi yang lain ya!
Kesimpulan:
Resepi popia carbonara che nom ni sangat mudah dan senang untuk dibuat. Isi carbonara yang lembut dan keju yang meleleh membuatkan popia ni menjadi hidangan yang sedap dan lazat. Jangan lupa untuk mencuba resepi ni dan jemputlah rakan-rakan untuk bersantap bersama-sama. Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Popia Carbonara Che Nom"