Source: bing.com Hello Sobat Mai!
Adakah anda sedang mencari resipi ayam yang mudah dan sedap untuk dihidangkan di rumah? Jika ya, anda boleh mencuba resipi ayam kam heong yang pasti akan memuaskan selera anda!Ayam kam heong adalah hidangan yang popular di kalangan masyarakat Malaysia. Ia merupakan hidangan yang agak pedas dan wangi kerana menggunakan rempah yang kaya dengan aroma. Jadi, jika anda suka makanan yang pedas dan wangi, anda pasti akan menyukai resipi ayam kam heong ini.Untuk memulakan, anda memerlukan bahan-bahan berikut:- 500g ayam dipotong kecil-kecil- 2 sudu besar sos tiram- 1 sudu besar sos cili- 1 sudu besar sos udang- 1 sudu besar kicap manis- 1 sudu besar serbuk kari- 1/2 sudu teh garam- 1/2 sudu teh gula- 3 ulas bawang putih dicincang halus- 2 ulas bawang merah dicincang halus- 1 inci halia dicincang halus- 1 batang serai dihiris halus- 5 tangkai cili kering dikisar- 1/2 cawan airSekarang, mari kita mulakan dengan langkah-langkah membuat ayam kam heong yang sedap ini.1. Pertama, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis bawang putih, bawang merah, halia dan serai sehingga naik bau.2. Kemudian, masukkan cili kering yang telah dikisar dan kacau rata sehingga rempah betul-betul garing.3. Tambahkan sos tiram, sos cili, sos udang, kicap manis, serbuk kari, garam dan gula ke dalam kuali. Kacau rata sehingga semua bahan-bahan itu sebati.4. Masukkan ayam ke dalam kuali dan kacau rata sehingga ayam betul-betul kena dengan rempah.5. Tuangkan air ke dalam kuali dan biarkan ia mendidih.6. Tutup kuali dan biarkan ayam masak selama 15-20 minit atau sehingga ayam betul-betul empuk.7. Setelah ayam empuk, masak sehingga kuah mengental dan kering. Pastikan ayam betul-betul kena dengan rempah.8. Hidangkan ayam kam heong panas-panas bersama nasi putih atau nasi goreng.9. Anda juga boleh menambahkan sayur-sayuran seperti kacang panjang atau kobis ke dalam hidangan ini untuk menjadikannya lebih sihat dan menyelerakan.10. Jangan lupa untuk menaburkan sedikit daun bawang atau daun ketumbar di atas hidangan anda untuk memberikan sedikit warna dan rasa.11. Resipi ayam kam heong ini juga sesuai untuk dihidangkan semasa majlis makan malam atau jamuan makan bersama keluarga dan rakan-rakan.12. Anda juga boleh mengambil inisiatif untuk menambahkan bahan-bahan lain seperti udang atau kepala ikan ke dalam hidangan ini untuk menjadikannya lebih lezat dan mengenyangkan.13. Untuk mereka yang tidak suka makanan yang terlalu pedas, anda boleh mengurangkan jumlah cili kering atau menggantikan dengan cili yang tidak pedas.14. Resipi ayam kam heong ini juga boleh disimpan dalam peti sejuk dan dipanaskan semula pada keesokan hari untuk dihidangkan semula.15. Anda juga boleh menggoreng ayam terlebih dahulu sebelum dimasukkan ke dalam rempah untuk menjadikannya lebih garing dan sedap.16. Jika anda mempunyai ketidakpastian mengenai jumlah bahan-bahan yang diperlukan atau langkah-langkah membuat hidangan ini, anda boleh merujuk kepada video tutorial yang terdapat di laman Youtube.17. Resipi ayam kam heong ini juga boleh diubahsuai mengikut citarasa anda. Anda boleh menambahkan bahan-bahan lain seperti cendawan atau lobak merah ke dalam hidangan ini untuk menjadikannya lebih bervariasi.18. Jangan lupa untuk mencuba resipi lain yang menarik seperti resipi nasi goreng atau resipi mee goreng yang pasti akan memuaskan selera anda.19. Semoga anda berjaya membuat ayam kam heong yang sedap ini dan menikmati hidangan yang dihasilkan!
Selamat Mencuba!
Jumpa lagi di resipi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resipi Ayam Kam Heong"