Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa

Bayangkan aroma rempah yang memikat, kuah sup yang pekat melekat di lidah, dan tulang lembut yang isinya mudah terlerai. Itulah dia, nikmatnya Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa yang akan membuatkan anda teringat-ingat!
Ramai yang mengimpikan untuk memasak Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa yang benar-benar sempurna. Namun, tidak ramai yang berjaya mencapai rasa yang diidamkan. Masalahnya? Kadangkala sukar untuk mendapatkan keseimbangan rempah yang tepat, atau tulang yang cukup lembut. Ada juga yang buntu mencari bahan-bahan tertentu yang penting untuk rasa yang autentik. Malah, proses merebus tulang yang terlalu lama dan memakan masa juga boleh menjadi penghalang untuk mencuba resepi ini.
Saya sendiri pernah berdepan dengan cabaran yang sama. Berkali-kali mencuba resepi Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa dari pelbagai sumber, tetapi hasilnya tetap mengecewakan. Ada yang terlalu tawar, ada yang terlalu pedas, dan ada juga yang kurang aroma. Saya hampir berputus asa sehinggalah saya menemui sebuah resepi turun-temurun dari seorang kenalan yang berasal dari Johor. Beliau berkongsi rahsia penting dalam pemilihan tulang, penggunaan rempah segar, dan teknik merebus yang betul. Percubaan pertama saya menggunakan resepi tersebut benar-benar mengubah segalanya! Aroma rempah menusuk hidung, membangkitkan selera yang teramat sangat. Kuah supnya pekat, kaya rasa, dan sungguh memuaskan. Tulang-tulang lembu pula lembut dan mudah dimakan. Ah, memang Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa yang saya impikan selama ini! Sejak itu, resepi ini menjadi kegemaran keluarga dan sering menjadi menu istimewa di majlis-majlis keramaian. Saya pasti, resepi ini juga akan menjadi kegemaran anda!
Bahan-Bahan Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa
Berikut adalah senarai bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa:
- 1 kg tulang lembu (pilih yang banyak sumsum) - Tulang lembu yang berkualiti adalah asas kepada sup yang sedap. Sumsum tulang akan menambah rasa lemak dan kekayaan kepada sup.
- 3 liter air - Jumlah air yang sesuai penting untuk mendapatkan kepekatan sup yang diingini.
- 2 biji bawang besar (dikisar) - Bawang besar berfungsi sebagai asas rasa dan memberikan aroma yang harum.
- 5 ulas bawang putih (dikisar) - Bawang putih menambahkan rasa pedas dan kompleks kepada sup.
- 2 inci halia (dikisar) - Halia memberikan rasa hangat dan pedas serta membantu menghilangkan bau hanyir tulang.
- 1 inci lengkuas (dikisar) - Lengkuas menambahkan aroma dan rasa yang unik.
- 2 batang serai (diketuk) - Serai memberikan aroma segar dan citrusy.
- 3 sudu besar rempah sup tulang (serbuk) - Campuran rempah yang kompleks memberikan rasa yang kaya dan berempah.
- 2 sudu besar cili kisar (jika suka pedas) - Cili kisar memberikan rasa pedas yang membangkitkan selera.
- 2 biji kentang (dipotong dadu) - Kentang menambahkan tekstur dan rasa yang lembut kepada sup.
- 1 batang lobak merah (dipotong bulat) - Lobak merah menambahkan warna dan rasa manis kepada sup.
- Daun sup dan daun bawang (dihiris) - Daun sup dan daun bawang sebagai hiasan dan menambah aroma segar.
- Garam dan gula secukup rasa - Garam dan gula untuk menyeimbangkan rasa.
- Minyak masak secukupnya - Untuk menumis bahan kisar.
Cara Memasak Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa:
- Rebus tulang lembu dengan air sehingga mendidih. Buangkan air rebusan pertama untuk menghilangkan kotoran dan bau hanyir.
- Masukkan semula tulang ke dalam periuk dan tambahkan 3 liter air bersih. Rebus tulang sehingga empuk (lebih kurang 2-3 jam) dengan api perlahan. Anda boleh menggunakan periuk tekanan untuk mempercepatkan proses merebus.
- Sementara tulang direbus, tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan lengkuas yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan rempah sup tulang dan cili kisar (jika guna). Tumis sehingga rempah masak dan mengeluarkan minyak.
- Masukkan bahan tumisan ke dalam periuk rebusan tulang. Kacau rata.
- Masukkan serai yang telah diketuk, kentang, dan lobak merah. Masak sehingga kentang dan lobak merah empuk.
- Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Kacau rata dan biarkan merenih selama 15-20 minit agar rasa sebati.
- Akhir sekali, taburkan daun sup dan daun bawang yang telah dihiris sebelum dihidangkan.
Tips Penyajian Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa:
- Hidangkan Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa panas-panas bersama nasi putih atau roti.
- Tambahkan perahan limau nipis untuk memberikan rasa segar.
- Taburkan bawang goreng untuk menambah aroma dan tekstur rangup.
- Boleh juga dihidangkan bersama sambal kicap untuk rasa yang lebih pedas.
- Sebagai variasi, anda boleh menambahkan sayur-sayuran lain seperti sawi atau kobis.
Post a Comment for "Sup Tulang Pekat & Berempah – Sajian Istimewa"