Skip to content
Resepi Kuah Kari Sedap
By GSJ
Bahan Kuah Kari:
- 4 sudu makan rempah kari daging FAIZA
- 2 sudu makan rempah kari ikan FAIZA (dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes)
- 1 sudu makan serbuk cili
- 2 tangkai daun kari
- 2 kiub ayam ADABI
- 1 sudu makan asam jawa - dicampur dengan sedikit air hingga menjadi pes yang pekat
- 4 cawan air
- Gula
- Garam
- 3/4 cawan minyak
Bahan Tumbuk Lumat:
- 4 ulas bawang putih
- 4 biji bawang besar saiz sederhana
- 1 inci halia
Cara Memasak Kuah Kari:
- Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan.
- Masukkan daun kari dan campuran pes kari. Tumis hingga pecah minyak.
- Masukkan air. Biarkan mendidih.
- Masukkan kiub ayam, air asam jawa, gula dan garam. Biarkan kuah terus mendidih dan pekat.
- Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
** Kuah kari mamak ini sedap dimakan bersama nasi dan ayam goreng mamak. Selamat mencuba.
Post a Comment for "Resepi Kuah Kari Sedap"