Resep Kari Daging Kambing India Sangat Sedap
By GSJ
Resepi Kari Kambing India
Bahan Kari Kambing:
- Bahan-bahannya adalah:
- 2 kg kambing (potong kiub 1 inci).
- 12 sudu besar kari daging
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- 3 bawang India.
- 3 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji cili hijau besar
- 5 biji daun kari
- 5 biji tomato
- 5 biji kentang
- 2 batang kayu manis
- Bunga 2 bintang
- 5 ulasan buah pelaga
- 3 sudu besar rempah tanah (sawi, jintan, halba).
- 2 sudu besar pes asam jawa
- Garam secukup rasa
- 5-7 gelas air.
Cara Membuat Kari Daging Kambing India :
Basuh kambing sehingga bersih.
Boleh buat satu bilas dengan 1 sudu tepung untuk menghilangkan bau apak.
Panaskan minyak, lalu masukkan bawang dan bawang putih yang telah digaul bersama semua rempah kasar dan tanah.
Tumis hingga wangi, jangan goreng kari.
Masukkan kambing dan halia yang diketuk, lalu gaul sebati.
Setelah separuh lembut, masukkan kentang dan 2 gelas air.
Campurkan rempah kari dan serbuk kunyit dengan 1 gelas air.
Potong tomato dan cili seperti itu.
Masukkan tomato, cili dan daun kari, gaul sebati
Apabila mendidih, tambahkan lebih banyak cecair. Ikuti tumpuan yang anda suka.
Didihkan, masukkan asam jawa dan garam, kacau rata dan siap.
Post a Comment for "Resep Kari Daging Kambing India Sangat Sedap "