Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Biskut Chocolate Oats Crips yang Sedap Tanpa Telur


Salam sejahtera. Kali ini kami ingin berkongsi resepi biskut yang sangat sedap dan pastinya menjadi kegemaran anak-anak. Biskut Chocolate Oats Crips ini penuh dengan serat dan kekacang yang sangat lazat dan yang paling penting ia tidak menggunakan telur, jadi ia sesuai untuk mereka yang mempunyai alahan terhadap telur. Sila cuba resepi ini dan rasai keenakan biskut ini.

Bahan-bahan:

  • 130g tepung gandum - ayak
  • 30g tepung jagung - ayak
  • 20g serbuk koko - ayak
  • ½ sk serbuk penaik - ayak
  • 90g - 130g Quaker Oat Segera - agak-agak adunan tak melekit
  • 4-5 sudu besar Nestum
  • 200g mentega - biarkan suhu bilik dalam 20 minit
  • 120g brown sugar
  • ½ sk esen vanilla
  • 1/2 cawan badam cincang - dibakar sekejap dalam oven
  • 1/2 cawan walnut - dibakar sekejap dalam oven

Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan yang diayak tadi dalam bekas yang sama.
  2. Masukkan badam, walnut dan Quaker Oats Segera dalam bekas yang sama dan gaul sebati.
  3. Pukul mentega, gula dan esen vanilla sehingga gebu, kemudian masukkan dalam adunan kering tadi.
  4. Gaul sebati hingga adunan tidak melekit. Jika melekit, tambah oat sedikit demi sedikit.
  5. Cubit adunan sedikit, agak-agak saiz biskut, bentukkan bulat dan tekan sedikit, dan letakkan di atas dulang.
  6. Bakar dengan suhu 160 selama 20 - 25 minit bergantung pada oven masing-masing dengan api atas bawah.
  7. Biskut ini akan keras selepas keluar oven dan sejuk. Jadi jangan risau jika biskut ini kelihatan lembut lagi masa panas iaitu keluar dari oven.
  8. Sejukkan dahulu baru disimpan dalam balang.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Biskut Chocolate Oats Crips yang Sedap Tanpa Telur"