Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Keladi Goreng Sedap Dengan Sambal Kicap



Bahan Keladi Goreng:

  • 2 biji keladi saiz sedang
  • 1 cawan Tepong Beras
  • 1 sudu besar butter
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar ketumbar biji dan Jintan Manis (Dilumatkan)
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • Garam secukup rasa
  • Air

Bahan Sambal Kicap:

  • 5-10 biji cili api
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 sudu besar gula pasir
  • 1/4 cawan kicap lemak manis

Cara Memasak Keladi Goreng:

  1. Bersihkan keladi dan potong tipis-tipis sama ada pipih atau dadu panjang.
  2. Satukan tepong beras, butter, bawang putih, serbuk kunyit, garam dan air.
  3. Blender supaya ramuan ini jadi halus.
  4. Tumbuk ketumbar biji sampai hancur, masukkan jintan kemudian digaul rata ke dalam adunan tepung tadi.
  5. Celup kepingan keladi dalam adunan tepung.
  6. Masukkan kuali yang ada minyak panas serta gunakan api sederhana hingga masak.
  7. Apabila masak angkat dan toskan minyak.
  8. Hidangkan semasa panas dan sedia dimakan bersama sambal kicap 

Cara Membuat Sambal Kicap:

  1. Satukan semua bahan-bahan cili api, bawang putih dan gula kedalam lesung batu dan tumbuk sehingga lumat dan berlendir.
  2. Masukkan kicap lemak manis dalam kuantiti sederhana dan kacau sehingga sebati.
  3. Sambal Kicap sedia untuk dihidangkan.

Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Resepi Keladi Goreng Sedap Dengan Sambal Kicap"