Skip to content
Resepi Keladi Goreng Sedap Dengan Sambal Kicap
By GSJ
Bahan Keladi Goreng:
- 2 biji keladi saiz sedang
- 1 cawan Tepong Beras
- 1 sudu besar butter
- 2 ulas bawang putih
- 3 sudu besar ketumbar biji dan Jintan Manis (Dilumatkan)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- Garam secukup rasa
- Air
Bahan Sambal Kicap:
- 5-10 biji cili api
- 1 ulas bawang putih
- 3 sudu besar gula pasir
- 1/4 cawan kicap lemak manis
Cara Memasak Keladi Goreng:
- Bersihkan keladi dan potong tipis-tipis sama ada pipih atau dadu panjang.
- Satukan tepong beras, butter, bawang putih, serbuk kunyit, garam dan air.
- Blender supaya ramuan ini jadi halus.
- Tumbuk ketumbar biji sampai hancur, masukkan jintan kemudian digaul rata ke dalam adunan tepung tadi.
- Celup kepingan keladi dalam adunan tepung.
- Masukkan kuali yang ada minyak panas serta gunakan api sederhana hingga masak.
- Apabila masak angkat dan toskan minyak.
- Hidangkan semasa panas dan sedia dimakan bersama sambal kicap
Cara Membuat Sambal Kicap:
- Satukan semua bahan-bahan cili api, bawang putih dan gula kedalam lesung batu dan tumbuk sehingga lumat dan berlendir.
- Masukkan kicap lemak manis dalam kuantiti sederhana dan kacau sehingga sebati.
- Sambal Kicap sedia untuk dihidangkan.
Post a Comment for "Resepi Keladi Goreng Sedap Dengan Sambal Kicap"