Resepi Kuih Gunting Che Nom
Kuih Tradisional Yang Sedap dan Mudah Dibuat
Hello Sobat Mai! Kuih gunting che nom adalah salah satu kuih tradisional Malaysia yang cukup popular. Kuih ini biasanya dihidangkan semasa majlis kenduri kahwin, hari raya atau pun acara keagamaan. Kuih gunting che nom mempunyai bentuk yang unik dan mempunyai rasa yang manis. Jika Sobat Mai ingin mencuba membuat kuih gunting che nom di rumah, mari kita lihat resepi mudah yang boleh diikuti.
Bahan-bahan yang Diperlukan
Cara-cara Membuat Kuih Gunting Che Nom
1. Campurkan tepung ubi kayu dan garam dalam satu bekas dan adun rata.
2. Masukkan telur dan air sedikit-sedikit sambil diuli sehingga menjadi doh yang lembut.
3. Ambil sebahagian doh dan gulungkan di atas permukaan yang ditabur tepung ubi kayu hingga nipis.
4. Potong doh nipis tadi dengan bentuk segi empat dan lipat menjadi bentuk segitiga.
5. Goreng doh yang sudah dipotong dalam minyak yang panas hingga kekuningan.
6. Rebus gula merah dengan air hingga larut dan masukkan kelapa parut. Kacau hingga sebati.
7. Sedia untuk digunakan sebagai sos kuih gunting che nom.
Cara Hidangan
1. Letakkan kuih gunting che nom dalam pinggan dan siramkan sos gula merah di atasnya.
2. Hidangkan kuih gunting che nom dengan kelapa parut sebagai hiasan.
Kesimpulan
Itulah resepi mudah untuk membuat kuih gunting che nom. Kuih ini boleh disediakan untuk makanan pencuci mulut atau pun untuk dimakan pada bila-bila masa sahaja. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan rakan-rakan. Selamat mencuba dan selamat menikmati!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik!
Post a Comment for "Resepi Kuih Gunting Che Nom"