Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Biskut Raya Sukatan Cawan

Resepi Biskut Raya Sukatan CawanSource: bing.com

Assalamualaikum Sobat Mai!

Adakah Sobat Mai sedang mencari resepi biskut raya yang mudah dan cepat? Jangan risau, kali ini saya ingin berkongsi resepi biskut raya sukatan cawan yang pasti akan memukau selera keluarga dan tetamu di hari raya nanti.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung kastard
  • 1 cawan mentega
  • 1/2 cawan gula aising
  • 1 kuning telur
  • 1 sudu teh esen vanila
  • Secubit garam
  • Cara-cara:

    1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang.

    2. Masukkan kuning telur dan esen vanila, kacau rata.

    3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung, tepung kastard dan garam, adun hingga sebati.

    4. Ambil adunan dan bulatkan mengikut saiz yang dikehendaki.

    5. Susun biskut dalam dulang dan bakar dalam oven pada suhu 160 darjah Celsius selama 15-20 minit.

    6. Sejukkan biskut sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

    Tips:

    1. Pastikan mentega dalam keadaan lembut sebelum digunakan.

    2. Ambil adunan yang secukupnya sahaja supaya biskut tidak menjadi terlalu keras.

    3. Letakkan biskut dalam dulang yang berasingan untuk mengelakkan biskut daripada melekat satu sama lain semasa bakar.

    Kesimpulan:

    Itulah resepi biskut raya sukatan cawan yang mudah dan sedap. Jangan lupa untuk mencuba resepi ini di rumah dan kongsikan bersama keluarga dan sahabat. Selamat mencuba dan selamat beraya Sobat Mai!

    Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.

    Resepi Mudah dan Sedap

    Post a Comment for "Resepi Biskut Raya Sukatan Cawan"