Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Resepi Lengkap: Nasi Ayam Penyet Dengan Sambal dan Sup


Resepi nasi ayam penyet dengan sambal dan sup

Jump to :

Resipi Ayam Penyet

Bahan Ayam Penyet :

  • 1 ekor ayam dipotong 4 bahagian
  • 2 kiub ayam

Bahan Perapan Ayam Penyet :

  • ½ sudu makan jintan manis,
  • ½ sudu makan jintan putih,
  • ½ sudu makan serbuk lada putih,
  • ½ cawan tepung beras,
  • 1 cm halia,
  • 1 sudu makan serbuk kari daging,
  • 1 sudu makan serbuk kunyit,
  • 1 biji telur
  • 3 ulas bawang putih,
  • 3 sudu makan ketumbar biji,
  • Garam,
  • Sedikit air,
  • Sedikit minyak

Bahan Sampingan :

  • Tempe
  • Tauhu
  • Terung panjang

Cara Menyediakan Nasi Ayam Penyet :

  1. Cuci ayam bersih-bersih.
  2. Rebus ayam dalam air yang secukupnya untuk masak nasi dan dibuat sup.
  3. Masukkan kiub ayam, rebus hingga ayam empuk.
  4. Angkat ayam dan sejatkan, ketepikan.
  5. Dalam kuali, goreng tanpa minyak (sangai) jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar dengan api yang perlahan hingga naik harum.
  6. Masukkan bahan sangai, serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk lada putih, halia, bawang putih, garam ke dalam mesin pengisar.
  7. Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus.
  8. Lumurkan bahan kisar pada ayam  yang sudah direbus tadi.
  9. Perap selama 2 hingga 3 jam (lagi lama lagi sedap).
  10. Lebihan bahan kisar akan digunakan untuk menyalut tempe, tauhu dan terung, diperap dalam bekas berasingan sebelum digoreng.
  11. Baki bahan perapan, dicampur dengan sedikit air,tepung beras, telur dan garam ikut rasa.
  12. Celup ayam yang diperap ke dalam adunan tepung beras, dan goreng terendam hingga warna kuning keemasan. Goreng sebentar je kerana ayam sudah masak, angkat dan toskan.
  13. Baki adunan tepung celup ayam tadi, anda renjis-renjiskan dalam minyak yang panas dan goreng untuk mendapat keriuk-keriuk yang rangup.
Proses menggoreng boleh dilakukan setelah nasi, sambal penyet selesai disediakan.
Goreng tempe dahulu, diikuti oleh tauhu dan terung. Akhir sekali barulah goreng ayam menggunakan baki minyak gorengan tempe, tauhu dan terung tadi. Goreng ayam apabila masakan hendak disajikan untuk mendapat ayam goreng yang panas-panas.
Jump to :

Resipi nasi ayam penyet sedap

Resipi Nasi Ayam

Bahan Nasi :

  • 4 cawan beras
  • 4 biji buah pelaga
  • 3 ulas bawang putih - hiris nipis
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kulit kayu manis
  • ½ cawan air rebusan ayam
  • Sedikit marjerin/butter
  • Garam secukup rasa

Cara Menyediakan Nasi Ayam :

  1. Bersihkan beras lalu toskan.
  2. Cairkan marjerin dalam periuk nasi, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang putih dan daun pandan hingga wangi.
  3. Masukkan beras dan goreng selama 3 - 5 minit.
  4. Masukkan air rebusan ayam dan garam.
  5. Kacau rata dan masak nasi seperti biasa hingga nasi masak sempurna. 
  6. Gemburkan nasi, tabur sedikit bawang goreng dan keep warm.
Jump to :

Resipi sup ayam penyet sedap

Resepi Sup Ayam

Bahan Sup Ayam :

  • Air rebusan ayam
  • 1 sup bunjut
  • 1 batang serai - dititik
  • 1 inci halia - dihiris nipis
  • Daun sup dan daun bawang - dihiris
  • Bawang goreng

Cara Memasak Sup Ayam :

  1. Panaskan semula baki air rebusan ayam.
  2. Tambah sup bunjut, serai dan halia. Masak hingga mendidih.
  3. Perasakan dengan garam. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutup api.
  4. Bila hendak dihidangkan, taburkan sedikit bawang goreng.
Jump to :
Resipi sambal nasi ayam penyet sedap

Resepi Sambal Penyet

Bahan Sambal Penyet :

  • 10 biji cili padi - dipatah 2
  • 10 biji cili merah - dipatah 2 atau 3
  • 4 biji bawang besar - belah 4
  • 3 ulas bawang putih
  • 5 biji buah tomato - belah 4
  • 5 cm belacan bakar
  • 2 sudu makan ikan bilis
  • 1 keping gula melaka (anggaran 3 sudu makan)
  • sedikit minyak
  • Limau nipis

Cara Menyediakan Sambal Penyet :

  1. Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Dengan minyak yang sama, goreng cili api, cili merah,bawang besar, bawang putih dan tomato hingga layu. Angkat dan ketepikan.
  3. Apabila bahan gorengan sudah agak sejuk, masukkan ke dalam mesin pengisar, begitu juga ikan bilis goreng dan belacan. Masukkan sedikit minyak masak untuk menggantikan air ke dalam mesin pengisar. Kisar hingga halus.
  4. Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan tumis hingga harum dan pecah minyak. 
  5. Masukkan gula melaka dan garam. Kacau rata.
  6. Tutup api. Apabila hendak dihidangkan,perahkan jus limau nipis.

Resepi Mudah dan Sedap

  • Resepi Ayam Percik Maggi Cukup Rasa
    Resepi Ayam Percik Maggi Cukup RasaAyam percik Maggi cukup rasa adalah sejenis hidangan yang sederhana tetapi beraroma dan rasa yang sedap. Ia menggunakan bumbu ayam Maggi cukup rasa sebagai asas dan bahan-bahan tambahan lain seperti cili, bawang, dan rempah-rempah lain untuk memberi ...
  • Resepi Ayam Panggang untuk Diet
    Resepi Ayam Panggang untuk DietAyam panggang adalah salah satu makanan yang paling mudah dan mudah disediakan. Ia adalah makanan yang sempurna untuk mereka yang sedang menjalani diet. Ia mengandungi protin tinggi dan rendah karbohidrat, yang membantu membina otot tanpa menambah b ...
  • Resepi Ayam Goreng Masak Halia: Hidangan Tradisional Malaysia
    Resepi Ayam Goreng Masak Halia: Hidangan Tradisional MalaysiaAyam goreng masak halia merupakan salah satu hidangan tradisional Malaysia yang terkenal. Hidangan ini merupakan pilihan yang pasti untuk majlis-majlis keluarga atau acara-acara istimewa. Dengan rasa yang rempah-rempah dan pekat, pasti dapat memukau ...
  • Resepi Ayam Panggang Mudah dan Sedap - Cara Memasak dengan Bahan Lengkap
    Resepi Ayam Panggang Mudah dan Sedap - Cara Memasak dengan Bahan LengkapAyam panggang merupakan hidangan yang popular di kalangan semua orang, terutama untuk keluarga dan rakan-rakan. Jika anda ingin menambah variasi dalam menu harian anda, anda boleh mencuba resepi ayam panggang mudah dan sedap ini.Bahan-Bahan1 ekor ay ...
  • Resepi Ayam Percik Mudah dan Sedap
    Resepi Ayam Percik Mudah dan SedapAyam percik merupakan hidangan tradisional yang amat popular di Malaysia. Rasanya yang unik dan sedap menjadi daya tarikan bagi ramai orang. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dengan mudah dan dapat menikmati kelezatan hidangan ini bersama kelua ...
  • Resepi Ayam Masak Kicap untuk 2 Orang
    Resepi Ayam Masak Kicap untuk 2 OrangAnda mencari hidangan yang senang disukai dan mudah untuk dimasak untuk dua orang? Ayam masak kicap adalah pilihan yang sempurna untuk anda! Dengan rasa kicap yang manis dan sedap, ayam masak kicap pasti menjadi hidangan yang boleh memenuhi selera a ...
  • Resepi Ayam Goreng Lembut dan Rangup
    Resepi Ayam Goreng Lembut dan RangupAyam goreng adalah salah satu hidangan yang paling populer di seluruh dunia dan hampir semua orang menyukainya. Hidangan ini sangat mudah dibuat dan bisa dihidangkan kapan saja, baik untuk acara formal maupun informalBahan utama yang dibutuhkan adal ...
  • Resepi Ayam Hutan Masak Rendang yang Sedap
    Resepi Ayam Hutan Masak Rendang yang SedapRendang ayam hutan ialah salah satu hidangan khas yang berasal dari kawasan hutan. Ia mudah disediakan dan mempunyai citarasa yang sangat sedap. Rendang ayam hutan juga mempunyai banyak khasiat untuk kesihatan anda. Anda boleh menyediakannya dengan ...
  • Resepi Sambal Totok Jawa yang Pedas & Menyelerakan
    Resepi Sambal Totok Jawa yang Pedas & MenyelerakanSambal Totok Jawa adalah hidangan sampingan yang sangat popular dalam masakan Melayu dan Jawa. Dengan gabungan ikan bilis garing, cili padi, dan belacan, sambal ini memberikan rasa pedas, masin, dan sedikit manis yang sangat addictive ...
  • Resepi Ayam Goreng Oat Jom Cuba!
    Resepi Ayam Goreng Oat Jom Cuba!Ayam goreng oat adalah salah satu hidangan yang mudah dan lazat. Ia memiliki rasa yang kaya dan menyelerakan. Resepi ini juga rendah kalori dan menyediakan pelbagai nutrisi yang diperlukan untuk kesihatan yang baik. Cuba resepi ini dan rasai sensasi ...

Post a Comment for "Resepi Lengkap: Nasi Ayam Penyet Dengan Sambal dan Sup"