Resepi Lengkap: Nasi Ayam Penyet Dengan Sambal dan Sup

Jump to :
Resipi Ayam Penyet
Bahan Ayam Penyet :
- 1 ekor ayam dipotong 4 bahagian
- 2 kiub ayam
Bahan Perapan Ayam Penyet :
- ½ sudu makan jintan manis,
- ½ sudu makan jintan putih,
- ½ sudu makan serbuk lada putih,
- ½ cawan tepung beras,
- 1 cm halia,
- 1 sudu makan serbuk kari daging,
- 1 sudu makan serbuk kunyit,
- 1 biji telur
- 3 ulas bawang putih,
- 3 sudu makan ketumbar biji,
- Garam,
- Sedikit air,
- Sedikit minyak
Bahan Sampingan :
- Tempe
- Tauhu
- Terung panjang
Cara Menyediakan Nasi Ayam Penyet :
- Cuci ayam bersih-bersih.
- Rebus ayam dalam air yang secukupnya untuk masak nasi dan dibuat sup.
- Masukkan kiub ayam, rebus hingga ayam empuk.
- Angkat ayam dan sejatkan, ketepikan.
- Dalam kuali, goreng tanpa minyak (sangai) jintan manis, jintan putih dan biji ketumbar dengan api yang perlahan hingga naik harum.
- Masukkan bahan sangai, serbuk kari, serbuk kunyit, serbuk lada putih, halia, bawang putih, garam ke dalam mesin pengisar.
- Tambahkan sedikit air dan kisar hingga halus.
- Lumurkan bahan kisar pada ayam yang sudah direbus tadi.
- Perap selama 2 hingga 3 jam (lagi lama lagi sedap).
- Lebihan bahan kisar akan digunakan untuk menyalut tempe, tauhu dan terung, diperap dalam bekas berasingan sebelum digoreng.
- Baki bahan perapan, dicampur dengan sedikit air,tepung beras, telur dan garam ikut rasa.
- Celup ayam yang diperap ke dalam adunan tepung beras, dan goreng terendam hingga warna kuning keemasan. Goreng sebentar je kerana ayam sudah masak, angkat dan toskan.
- Baki adunan tepung celup ayam tadi, anda renjis-renjiskan dalam minyak yang panas dan goreng untuk mendapat keriuk-keriuk yang rangup.
Proses menggoreng boleh dilakukan setelah nasi, sambal penyet selesai disediakan.
Goreng tempe dahulu, diikuti oleh tauhu dan terung. Akhir sekali barulah goreng ayam menggunakan baki minyak gorengan tempe, tauhu dan terung tadi. Goreng ayam apabila masakan hendak disajikan untuk mendapat ayam goreng yang panas-panas.
Jump to :

Resipi Nasi Ayam
Bahan Nasi :
- 4 cawan beras
- 4 biji buah pelaga
- 3 ulas bawang putih - hiris nipis
- 2 helai daun pandan - disimpul
- 2 kuntum bunga lawang
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 ½ cawan air rebusan ayam
- Sedikit marjerin/butter
- Garam secukup rasa
Cara Menyediakan Nasi Ayam :
- Bersihkan beras lalu toskan.
- Cairkan marjerin dalam periuk nasi, tumis bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang putih dan daun pandan hingga wangi.
- Masukkan beras dan goreng selama 3 - 5 minit.
- Masukkan air rebusan ayam dan garam.
- Kacau rata dan masak nasi seperti biasa hingga nasi masak sempurna.
- Gemburkan nasi, tabur sedikit bawang goreng dan keep warm.
Jump to :

Resepi Sup Ayam
Bahan Sup Ayam :
- Air rebusan ayam
- 1 sup bunjut
- 1 batang serai - dititik
- 1 inci halia - dihiris nipis
- Daun sup dan daun bawang - dihiris
- Bawang goreng
Cara Memasak Sup Ayam :
- Panaskan semula baki air rebusan ayam.
- Tambah sup bunjut, serai dan halia. Masak hingga mendidih.
- Perasakan dengan garam. Taburkan daun sup dan daun bawang. Tutup api.
- Bila hendak dihidangkan, taburkan sedikit bawang goreng.
Jump to :

Resepi Sambal Penyet
Bahan Sambal Penyet :
- 10 biji cili padi - dipatah 2
- 10 biji cili merah - dipatah 2 atau 3
- 4 biji bawang besar - belah 4
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji buah tomato - belah 4
- 5 cm belacan bakar
- 2 sudu makan ikan bilis
- 1 keping gula melaka (anggaran 3 sudu makan)
- sedikit minyak
- Limau nipis
Cara Menyediakan Sambal Penyet :
- Panaskan minyak dalam kuali. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Dengan minyak yang sama, goreng cili api, cili merah,bawang besar, bawang putih dan tomato hingga layu. Angkat dan ketepikan.
- Apabila bahan gorengan sudah agak sejuk, masukkan ke dalam mesin pengisar, begitu juga ikan bilis goreng dan belacan. Masukkan sedikit minyak masak untuk menggantikan air ke dalam mesin pengisar. Kisar hingga halus.
- Masukkan bahan kisar ke dalam kuali dan tumis hingga harum dan pecah minyak.
- Masukkan gula melaka dan garam. Kacau rata.
- Tutup api. Apabila hendak dihidangkan,perahkan jus limau nipis.
Resepi Mudah dan Sedap
- Nasi Goreng Cili Api - Resipi Mudah dan SedapSiapa yang tidak suka dengan nasi goreng? Nasi goreng merupakan salah satu hidangan yang sangat popular di Malaysia. Resipi yang mudah dan senang untuk disediakan menjadikan nasi goreng pilihan ramai orang apabila ingin menyediakan hidangan yang cep ...
- Resepi Kuah Kacang SedapBahan Kuah Kacang Sedap: 300 gm kacang tanah - sangar dan kisar 100 gm gula pasir 150 gm gula merah 40 gm asam jawa 1 sudu kecil garam 1 sudu kecil kunyit serbuk 1 cawan minyak masak - untuk menum ...
- Ayam Ungkep: Resepi dan Cara MemasaknyaAyam ungkep adalah masakan khas Indonesia yang populer di kalangan penggemar hidangan berkuah. Hidangan ini dibuat dengan ayam yang dimasak dalam bumbu yang kaya dan pekat, yang memberikan rasa yang lezat dan kaya. Dalam artikel ini, kita akan memba ...
- Resepi Ayam Masak Kari - Cara Mudah dan SedapAyam Masak Kari adalah salah satu hidangan popular di Malaysia. Ia merupakan makanan yang mudah disediakan dan sesuai dihidangkan bersama berbagai jenis lauk pauk. Resepi ini juga mudah dimasak dan amat disukai oleh kanak-kanak dan orang dewasa. Bah ...
- Resepi Ayam Masak Kicap untuk 2 OrangAnda mencari hidangan yang senang disukai dan mudah untuk dimasak untuk dua orang? Ayam masak kicap adalah pilihan yang sempurna untuk anda! Dengan rasa kicap yang manis dan sedap, ayam masak kicap pasti menjadi hidangan yang boleh memenuhi selera a ...
- Resepi Ayam Percik Mudah dan SedapAyam percik merupakan hidangan tradisional yang amat popular di Malaysia. Rasanya yang unik dan sedap menjadi daya tarikan bagi ramai orang. Anda boleh mencuba resepi ini di rumah dengan mudah dan dapat menikmati kelezatan hidangan ini bersama kelua ...
- Resepi Ayam Goreng Sedap RangupAyam goreng adalah salah satu hidangan yang mudah disukai oleh semua orang. Resepi ini akan membantu anda untuk membuat ayam goreng yang rangup dan sedap di rumah. Dalam artikel ini, kami akan berkongsi resepi ayam goreng yang sedap, rangup dan muda ...
- Resepi Ayam Madu Sabah yang Mudah dan SedapAyam Madu Sabah merupakan hidangan tradisional yang popular di Sabah. Rasa manis gurih dari madu dan campuran herba-herba lokal memberikan cita rasa unik kepada hidangan ini. Resepi Ayam Madu Sabah ini mudah disediakan dan pasti sesuai untuk dihidan ...
- Resepi Nasi Ayam Ala Kak Wok KelantanPada blog kali ini, Mai nak share kan resepi Nasi ayam ala kak wok kelantan yang sangan femes. Kalau nak makan tak payah pergi jauh-jauh dah, cukup masak di dapuer je.Resepi ni bukan lah dari resepi asal, Mai ada olah ikut bahan apa yg ada kat dapur ...
- Resepi Ayam Panggang Mudah dan Sedap - Cara Memasak dengan Bahan LengkapAyam panggang merupakan hidangan yang popular di kalangan semua orang, terutama untuk keluarga dan rakan-rakan. Jika anda ingin menambah variasi dalam menu harian anda, anda boleh mencuba resepi ayam panggang mudah dan sedap ini.Bahan-Bahan1 ekor ay ...
Post a Comment for "Resepi Lengkap: Nasi Ayam Penyet Dengan Sambal dan Sup"