Resepi Sup Telur Che Nom
Hello Sobat Mai, kali ini kita akan belajar membuat resepi sup telur che nom yang enak dan mudah untuk diikuti. Sup ini terkenal di negeri Kelantan dan biasanya disajikan untuk hidangan sarapan atau makan malam. Bahan-bahan yang diperlukan mudah didapati dan harganya juga terjangkau.
Bahan-bahan
- 4 biji telur ayam
- 1/2 cawan udang kering
- 1 batang serai
- 2 ulas bawang putih
- 2 ulas bawang merah
- 1 inci halia
- 1/2 sudu teh ketumbar
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh lada hitam
- 1/2 sudu teh kunyit
- Garam secukup rasa
- Air secukupnya
- Minyak masak
Cara-cara
Pertama-tama, rendam udang kering dalam air selama 15 minit hingga lembut. Kemudian, cuci bersih dan toskan.
Kemudian, tumbuk serai, bawang putih, bawang merah, halia, ketumbar, jintan manis, lada hitam, kunyit dan garam sehingga hancur.
Tumbuk bahan-bahan tersebut hingga hancur dan menjadi rempah.
Setelah itu, panaskan sedikit minyak dalam kuali dan tumis rempah hingga wangi.
Kemudian, masukkan udang kering dan telur ayam yang telah dipukul rata ke dalam kuali. Kacau sebati dan biarkan hingga telur masak.
Tambahkan air secukupnya dan biarkan sup mendidih. Kemudian, perlahan-lahan masukkan daun sup dan kacau sebati.
Biarkan sup mendidih selama 10-15 minit hingga bahan-bahan masak sepenuhnya.
Sup telur che nom siap disajikan! Hidangkan dengan nasi panas atau roti canai.
Tips
Untuk mendapatkan rasa yang lebih sedap, gunakan udang kering yang berkualiti tinggi. Anda juga boleh menambahkan ayam atau daging dalam sup ini untuk hidangan yang lebih mengenyangkan.
Kesimpulan
Sup telur che nom adalah hidangan yang enak dan mudah untuk diikuti. Dengan bahan-bahan yang mudah didapati, anda boleh mencuba resepi ini di rumah dan memuaskan selera keluarga anda. Jangan lupa untuk mencuba resepi lain yang menarik di masa hadapan!
Jumpa lagi di resepi lain yang menarik.
Post a Comment for "Resepi Sup Telur Che Nom"