Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah dan Sedap untuk Menyediakan Sambal Daging

Sambal daging merupakan salah satu hidangan yang menjadi kegemaran di Malaysia. Terdapat pelbagai cara untuk menyediakan hidangan ini, namun kali ini kami akan membawa anda melalui satu cara yang mudah dan sedap untuk menyediakan sambal daging.

Hidangan ini sangat sesuai untuk dimakan bersama-sama nasi panas dan sayur-sayuran segar. Ikuti langkah-langkah di bawah untuk menyediakan hidangan sambal daging yang lazat di rumah anda sendiri.

Bahan-bahan yang Diperlukan:

  • 600 g daging - hiris nipis
  • 5 sdm cili kering kisar
  • 1 cawan air
  • Garam
  • Serbuk Perasa

Bahan Tumbuk:

  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar

Cara-cara untuk Menyediakan Sambal Daging:

  1. Panaskan sedikit minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga wangi dan kekuningan.
  2. Masukkan cili kisar. Tumis hingga pecah minyak dan agak garing.
  3. Masukkan daging, kacau supaya daging bersalut dengan sambal. (Guna api sederhana besar). Selepas 2 atau 3 minit, daging akan mengeluarkan air.Masak hingga air daging kering.
  4. Masukkan secawan air. Kacau rata. Bila kuah mendidih, kecilkan api dan tutup periuk. Biarkan daging mereneh hingga kuahnya pekat dan daging empuk. (Jika daging masih kurang empuk, boleh ditambah secawan air lagi dan biarkan mereneh dengan api yang perlahan).
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa. Kacau rata.
  6. Tutup api dan hidangkan.


Sambal daging merupakan hidangan yang popular di Malaysia. Hidangan ini sangat sesuai untuk dimakan bersama-sama nasi panas dan sayur-sayuran segar. Dengan mengikuti langkah-langkah di atas, anda boleh menyediakan hidangan sambal daging yang sedap dan mudah di rumah anda sendiri. Jangan lupa untuk berkongsi dengan keluarga dan rakan-rakan anda!


Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Cara Mudah dan Sedap untuk Menyediakan Sambal Daging"