Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Cara Mudah Membuat Biskut Dahlia yang Sedap dan Rangup


Siapa yang tidak suka dengan biskut? Terutama jika ia rangup dan lembut di dalam mulut. Kali ini, kami ingin kongsikan resepi biskut dahlia yang pasti akan memikat selera anda. Resepi ini diadaptasi daripada resepi Norazie - Resepi.net dan telah diolah oleh Noorsha. Apa yang paling menarik tentang biskut dahlia ini adalah teksturnya yang sedap dan rangup. Mari cuba buat di rumah.

Bahan-bahan yang Diperlukan:

  • 300 g mentega - SCS atau Anchor atau mentega pilihan
  • 120 g gula aising
  • 2 kuning telur
  • 4 sudu makan susu pekat manis
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 240 - 300g tepung gandum * - Jika adunan masih lembik, boleh tambah sedikit-sedikit - ayak
  • 100 g tepung jagung - ayak
  • 200 g tepung kastard - ayak
  • Ceri merah - dipotong kecil untuk hiasan

Cara-cara Membuat:

  1. Pukul bersama mentega, gula icing, telur kuning dan susu pekat dengan menggunakan spatula atau senduk kayu sehingga bercampur rata.
  2. Masukkan tepung kastad dan tepung jagung terlebih dahulu. Kacau rata dengan spatula, kemudian baru masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit hingga adunan menjadi doh yang lembut dan mudah dibentuk.
  3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia.
  4. Tekan atas dulang pembakar. Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C selama 20 - 25 minit. Suhu ini bergantung pada jenis oven masing-masing, jadi kenali oven anda.
  6. Biarkan biskut sejuk sedikit atas dulang pembakar sebelum dialihkan ke atas jaringan.
  7. Biar sejuk sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.

Semoga resepi ini bermanfaat dan dapat membantu anda membuat biskut dahlia yang sedap dan rangup. Jangan lupa untuk berkongsi resepi ini bersama keluarga dan rakan-rakan anda.

Resepi Mudah dan Sedap

  • Resepi Tart Keju Blueberry
    Resepi Tart Keju Blueberry Bahan Tart Keju Blueberry : Bahan Pastri Tart Keju Blueberry : 125 gm mentega- sederhana lembut 60 gm gula aising 250 gm tepung gandum 1 biji kuning telur 1 sudu teh esen vanilla 1 sudu teh air sejuk Bahan inti keju : 250 gm krim keju 25 gm ...
  • Resipi Biskut Bangkit Cheese yang sedap
    Resipi Biskut Bangkit Cheese yang sedap Bahan Biskut Bangkit Cheese: 250 gram Mentega 180 gram Gula Aising 2 biji Kuning Telur 250 gram Tepung Ubi - sanggar 10 min 225 gram Tepung Jagung 70 gram Parutan Keju Cheddar - untuk letak dalam adunan Kuning telur dan sedikit parutan keju ...
  • Resepi Biskut Nestum yang sangat sedap
    Resepi Biskut Nestum yang sangat sedap Resepi Biskut Nestum Bahan Biskut Nestum : 3 Cawan nestum 1,5 Cawan tepung gandum 1 Cawan tepung jagung 1 Sudu kecil baking powder 1/2 Sudu kecil garam 1 kg Butter 1 Cawan gula perang 1 biji telur 1 Sudu kecil Vanilla esen Bahan Hiasan Bi ...
  • Resepi Biskut Semperit Susu Cair Dimulut Sangat Sedap
    Resepi Biskut Semperit Susu Cair Dimulut Sangat SedapKali ini, Mai akan memberikan resepnya adalah biskut semperit susu yang sedap. Tekstur leburnya meleleh di mulut ketika dimakan. Semperit susu 3 bahan ni texture nya lebih kepada 'cair di dalam mulut' kerana menggunakan 1 jenis tepung iaitu tep ...
  • Resepi Biskut Telur Rebus - Koleksi Biskut Raya
    Resepi Biskut Telur Rebus - Koleksi Biskut Raya Assalamualaikum. Selamat menjalani ibadah berpuasa buat semua. Untuk menambahkan lagi koleksi biskut2 raya, apa kata mencuba resepi biskut telur rebus ini, Alhamdulillah.. biskut ini ada peminatnya yang tersendiri tiap kali menjelang musim perayaa ...
  • Biskut Chocolate Oats Crips yang Sedap Tanpa Telur
    Biskut Chocolate Oats Crips yang Sedap Tanpa Telur Salam sejahtera. Kali ini kami ingin berkongsi resepi biskut yang sangat sedap dan pastinya menjadi kegemaran anak-anak. Biskut Chocolate Oats Crips ini penuh dengan serat dan kekacang yang sangat lazat dan yang paling penting ia tidak menggunakan ...

Post a Comment for "Cara Mudah Membuat Biskut Dahlia yang Sedap dan Rangup"