Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Daging Masak Kicap Black Pepper: Resepi Sedap dan Mudah

Daging Masak Kicap Black Pepper

Daging Masak Kicap Black Pepper adalah salah satu hidangan yang amat popular di kalangan masyarakat Malaysia. Hidangan ini amat sesuai untuk dihidangkan pada majlis-majlis dan juga untuk santapan harian. Resepi yang sangat mudah dan ringkas ini pasti dapat memikat selera anda dan keluarga.

Bahan-Bahan:

  • 500g daging batang pinang
  • 10 sudu makan kicap lemak masin
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 2 biji cili merah - hiris kulitnya memanjang
  • Serbuk perasa
  • Segenggam rapat lada hitam biji
  • 1 inci halia
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 biji bawang besar saiz sederhana

Cara:

  1. Gaul bahan tumbuk dan kicap bersama daging hingga rata. Perap sebentar (20 - 30 minit).
  2. Masukkan sedikit minyak ke dalam periuk. Set stir fry.
  3. Masukkan daging yang diperap tadi. Kacau hingga keluar semua air dagingnya. Offkan.
  4. Tukar ke HP 25 minit. Cukup 25 minit, lepaskan pressure.
  5. Set stir fry. Masukkan bawang besar hiris, cili merah dan serbuk perasa. Kacau rata. Masak hingga bawang dan cili layu serta kuah agak pekat.
  6. Siap untuk dihidangkan.

Catatan:

Daging Masak Kicap Black Pepper Noxxa adalah hidangan yang cukup mudah dan cepat disediakan. Pastikan untuk menggunakan kicap lemak masin untuk memperoleh rasa yang lebih sedap dan pekat. Hias hidangan dengan hirisan daun bawang untuk menambahkan lagi aroma dan rasa pada hidangan. Selamat mencuba!



Resepi Mudah dan Sedap

Post a Comment for "Daging Masak Kicap Black Pepper: Resepi Sedap dan Mudah"